God tillgång på räv i Kronobergs län

KRONOBERGS LÄN(JJ). Det är troligen omrking sex år sedan det fanns så mycket räv som nu i Kronobergs län. Anledningarna är god tillgång på mat och färre fall av skabbangrepp.

– De rävar som finns nu är lite friskare, det finns mycket mat och de kan sätta större kullar, säger Elias Turesson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Syd, till Sveriges Radio P4 Kronoberg. 

Enligt Turesson finns det tecken som tyder på att skabbdjuret blivit lite mildare och även att räven utvecklat lite immunitet mot rävskabben.

Men rävstammen får inte bli för stor menar Turesson och han påpekar att avskjutningen kan behöva öka i den del områden när jakten startar.
Avskutningen har under tidigare år legat på cirka 4 000 rävar per jaktsäsong i Kronoberg. 
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser