Gillesbössan – ett mästerverk

9907gillea.jpgSvenska Bössmakargillet har tagit fram sin andra Gillesbössa. Studsaren, en helstockad 458 WM är resultatet av svenskt vapenhantverk i toppklass. Den är byggd av ett antal medlemmar i Bössmarkargillet för att visa Sveriges jägare och hela världens vapenintresserade att Svenska vapenhantverk är av absoluta toppklass.

Bössmakargillet är en sammanslutning av svenska vapenhantverkare. För att bli medlem måste man visa ett arbetsprov som bedöms och godkänns av en kommitté i föreningen. Första vapnet som byggdes i gillesserien var en 6,5×55. Bössmakargillet har redan planerat nummer tre i serien som ska bli ett hagelvapen. Årets vapen en helstockad studsare i kaliber 458 WM och är byggd efter idé och form av Tomas Frejd, Österbymo.Tomas och Östen Arvidsson, Smålandsstenar, har fräst och pipat den åttakantiga Varbergerpipan. Stockning och träarbete är utfört av Mats Tyberg och Lennart Håkansson, Vänersborg.
Vapnet har en nätskärning med 24 linjer per tum i ett mycket elegant utförande. Pär Johansson, Hjo, har utfört gravyren, lött de fasta riktmedlen och utfört metallfinishen. P-O Stenmark, Hjoggböle har monterat tryck, en egen konstruktion, gjort hakmontaget för kikaren samt blånerat vapnet. I samarbete med Anders Eriksson, Gunmark har P-O tagit fram en passande vapenkoffert i läder.Bland detaljerna i det mycket välgjorda och extremt välpassade vapnet märks pistolgreppsrosetten som har försetts med en djupgravyr föreställande en buffel. Rosetten går att öppna och där inne finns ett extra korn till vapnet.
Ett vackert graverat beslag döljer kolvmagasinet som rymmer tre extra patroner. Studsaren är utrustad med en Leupoldkikare 1-5. Blir du sugen? Bössmakargillet lottar ut vapnet i ett lotteri på 2 000 lotter. Vapnet är värderat till 50 000 kronor.
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser