Gillesbössan – ett mästerverk

9907gillea.jpgSvenska Bössmakargillet har tagit fram sin andra Gillesbössa. Studsaren, en helstockad 458 WM är resultatet av svenskt vapenhantverk i toppklass. Den är byggd av ett antal medlemmar i Bössmarkargillet för att visa Sveriges jägare och hela världens vapenintresserade att Svenska vapenhantverk är av absoluta toppklass.

Bössmakargillet är en sammanslutning av svenska vapenhantverkare. För att bli medlem måste man visa ett arbetsprov som bedöms och godkänns av en kommitté i föreningen. Första vapnet som byggdes i gillesserien var en 6,5×55. Bössmakargillet har redan planerat nummer tre i serien som ska bli ett hagelvapen. Årets vapen en helstockad studsare i kaliber 458 WM och är byggd efter idé och form av Tomas Frejd, Österbymo.Tomas och Östen Arvidsson, Smålandsstenar, har fräst och pipat den åttakantiga Varbergerpipan. Stockning och träarbete är utfört av Mats Tyberg och Lennart Håkansson, Vänersborg.
Vapnet har en nätskärning med 24 linjer per tum i ett mycket elegant utförande. Pär Johansson, Hjo, har utfört gravyren, lött de fasta riktmedlen och utfört metallfinishen. P-O Stenmark, Hjoggböle har monterat tryck, en egen konstruktion, gjort hakmontaget för kikaren samt blånerat vapnet. I samarbete med Anders Eriksson, Gunmark har P-O tagit fram en passande vapenkoffert i läder.Bland detaljerna i det mycket välgjorda och extremt välpassade vapnet märks pistolgreppsrosetten som har försetts med en djupgravyr föreställande en buffel. Rosetten går att öppna och där inne finns ett extra korn till vapnet.
Ett vackert graverat beslag döljer kolvmagasinet som rymmer tre extra patroner. Studsaren är utrustad med en Leupoldkikare 1-5. Blir du sugen? Bössmakargillet lottar ut vapnet i ett lotteri på 2 000 lotter. Vapnet är värderat till 50 000 kronor.
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser