Uppdaterad: Genetiskt viktig varg illegalt skjuten

Norge (JJ) Den finsk-ryska varghanne som upptäcktes i Jämtlands län och sedan förflyttat sig till Dalarnas län mot Norge, har skjutits i Trysil i Norge. Den norska polisen i Hedmark har inlett en förundersökning.

En stor mängd blod påträffades när den genetiskt viktiga vargen spårades i Norge. Arkivbild: Per Jonson

Sverige och Norge samordnar arbetet med övervakning av stora rovdjur.  När den genetiskt viktiga vargen identifierades i Sverige så underrättades även de norska myndigheterna om detta. Under en spårning efter vargen i Norge hittades en större mängd blod som i en DNA-analys visade sig vara den finsk-ryske varghannen.

– Just den här vargen hade ett särskilt viktigt genetiskt värde och kunde varit med och varit ett viktigt bidrag till den Sydskandinaviska vargstammen. Jaktbrotten har förhindrat tillförsel av en större genetisk variation i vargbeståndet, säger Terje Bø, sektionschef på Norska Miljödirektoratet.

Polisen i Hedmark misstänker en man i 40-årsåldern från Trysil för illegal fällning av fredat vilt, uppger Miljödirektoratet i ett pressmeddelande.

Uppdatering: 14.42

I enlighet med ett pressmeddelande från Polisen i Hedmark ska 40-åringen nu i ett förhör ha erkänt att han skjutit vargen. Mannen ska också ha förklarat vart han gjort sig av med vargen och i går kväll kunde Polisen hämta den. Den ska nu analyseras.

Straffsatsen i Norge för illegal jakt på varg är fängelse i upp till sex år.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser