Uppdaterad: Genetiskt viktig varg illegalt skjuten

Norge (JJ) Den finsk-ryska varghanne som upptäcktes i Jämtlands län och sedan förflyttat sig till Dalarnas län mot Norge, har skjutits i Trysil i Norge. Den norska polisen i Hedmark har inlett en förundersökning.

En stor mängd blod påträffades när den genetiskt viktiga vargen spårades i Norge. Arkivbild: Per Jonson

Sverige och Norge samordnar arbetet med övervakning av stora rovdjur.  När den genetiskt viktiga vargen identifierades i Sverige så underrättades även de norska myndigheterna om detta. Under en spårning efter vargen i Norge hittades en större mängd blod som i en DNA-analys visade sig vara den finsk-ryske varghannen.

– Just den här vargen hade ett särskilt viktigt genetiskt värde och kunde varit med och varit ett viktigt bidrag till den Sydskandinaviska vargstammen. Jaktbrotten har förhindrat tillförsel av en större genetisk variation i vargbeståndet, säger Terje Bø, sektionschef på Norska Miljödirektoratet.

Polisen i Hedmark misstänker en man i 40-årsåldern från Trysil för illegal fällning av fredat vilt, uppger Miljödirektoratet i ett pressmeddelande.

Uppdatering: 14.42

I enlighet med ett pressmeddelande från Polisen i Hedmark ska 40-åringen nu i ett förhör ha erkänt att han skjutit vargen. Mannen ska också ha förklarat vart han gjort sig av med vargen och i går kväll kunde Polisen hämta den. Den ska nu analyseras.

Straffsatsen i Norge för illegal jakt på varg är fängelse i upp till sex år.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser