Genetiska orsaker till juvertumörer hos hundar

Ny forskning vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, visar på genetiska orsaker till juvertumörer hos hundar. Samtidigt har dock både metoder för diagnostik och metoder för behandling av cancer, hos både hund och katt, utvecklats dramatiskt under senare år.

Veterinär Patricio Rivera har gjort en doktorsavhandling vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, där han identifierat olika riskfaktorer för utveckling av juvertumörer hos hundar.
Enligt Patricio finns det alltså genetiska orsaker som bidrar till att sjukdomen bryter ut hos vissa hundraser, det gäller exempelvis engelsk springer spaniel och schäfer.

I sitt forskningsarbete har han samlat in blodprover från cirka 600 tikar inom rasen engelsk springer spaniel och även hundar av andra raser. Därefter har han jämfört arvsmassan hos sjuka och friska hundar och hittat genvarianter som påverkar risken för juvertumörer hos den aktuella rasen. 
– I nuläget finns inga genetiska tester som kan påvisa vilka tikar som bär på anlag som predisponerar tikar för juvertumörer, men det hoppas jag kunna forska vidare på, säger Patricio Rivera.

Chansen för överlevnad är större ju tidigare tumörerna upptäcks och hundägare rekomenderas också att regelbundet känna efter om man kan hitta eventuella knölar på tiken.

Hos tikar är det just juvertumörer som är den vanligaste typen av tumörsjukdom. Att kastrera tiken, helst innan den blir könsmogen, är den mest radikala och säkra metoden att undvika juvertumörer. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser