Genetiska orsaker till juvertumörer hos hundar

Ny forskning vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, visar på genetiska orsaker till juvertumörer hos hundar. Samtidigt har dock både metoder för diagnostik och metoder för behandling av cancer, hos både hund och katt, utvecklats dramatiskt under senare år.

Veterinär Patricio Rivera har gjort en doktorsavhandling vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, där han identifierat olika riskfaktorer för utveckling av juvertumörer hos hundar.
Enligt Patricio finns det alltså genetiska orsaker som bidrar till att sjukdomen bryter ut hos vissa hundraser, det gäller exempelvis engelsk springer spaniel och schäfer.

I sitt forskningsarbete har han samlat in blodprover från cirka 600 tikar inom rasen engelsk springer spaniel och även hundar av andra raser. Därefter har han jämfört arvsmassan hos sjuka och friska hundar och hittat genvarianter som påverkar risken för juvertumörer hos den aktuella rasen. 
– I nuläget finns inga genetiska tester som kan påvisa vilka tikar som bär på anlag som predisponerar tikar för juvertumörer, men det hoppas jag kunna forska vidare på, säger Patricio Rivera.

Chansen för överlevnad är större ju tidigare tumörerna upptäcks och hundägare rekomenderas också att regelbundet känna efter om man kan hitta eventuella knölar på tiken.

Hos tikar är det just juvertumörer som är den vanligaste typen av tumörsjukdom. Att kastrera tiken, helst innan den blir könsmogen, är den mest radikala och säkra metoden att undvika juvertumörer. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser