Genetisk riskfaktor för sjukdomen SLO har hittats

UPPSALA(JJ). Forskarna har nu hittat en genetisk riskfaktor för sjukdomen SLO. Den autoimmuna sjukdomen SLO kan orsaka att hundar får svåra skador på klorna. Det pågår fler studier och forskarna hoppas kunna identifiera flera genetiska riskfaktorer för denna sjukdom.

Forskarna som gjort upptäckten arbetar vid Sveriges lantbruksuniversitet, Norges veterinärhögskola och Uppsala universitet. Det är både genetiker och veterinärer vid de tre universiteten som samarbetat. 

Man har funnit en av de genetiska riskfaktorerna till klokapselavlossning hos hundar. 
SLO, symmetrisk lupoid onychodystrofi, är en sjukdom som innebär att kroppens egna immunförsvar reagerar på ett felaktigt sätt och bryter ner egna organ eller vävnader. 

Sjukdomen innebär ett stort lidande för de hundar som drabbas. Klovävnaden attackeras och
detta gör att det bli klokapselavlossning och även deformering av klorna.
Fullt utvecklad så gör sjukdomen att alla klorna på alla tassar är påverkade och samtliga klokapslar ramlar av.
– Detta är en sjukdom som drabbar många raser men i denna undersökning har forskarna studerat några raser som ofta drabbas; Gordon setter, bearded collie och riesenschnauzer, säger doktorand Maria Wilbe, SLU, förste författare bakom studien.

Forskarna har funnit att viktiga genetiska riskfaktorer för autoimmuna sjukdomar, hos både människor och djur, är de gener som kodar för proteiner som kontrollerar immunförsvaret.
Det är MHC proteiner som känner igen vilka ämnen som kroppen ska reagera mot när immunförsvaret slås på.
Om dessa proteiner felaktigt registrerar kroppens egna molekyler kan det kleda till att systemet istället reagerar mot den egna vävnad som kroppen har.
Den typen av störningar kan leda till sjukdomar som klokapselbortfall.
– Vi har tidigare visat att MHC klass II är en genetisk riskfaktor för vissa andra autoimmuna sjukdomar hos hund, säger Maria Wilbe.  

Det är två viktiga fynd som ökat kunskapen om hur sjukdomen utvecklas. Forskarna har nämligen sett att de hundar som har två kopior av den MHC typ som ger förhöjd risk har extra stor risk att drabbas, samt att effekten av den skyddande MHC typen dominerar,
 
De här forskningsresultaten har nyligen publicerats i den vetenskapliga nätbaserade tidskriften PLoS ONE.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser