Genetisk riskfaktor för sjukdomen SLO har hittats

UPPSALA(JJ). Forskarna har nu hittat en genetisk riskfaktor för sjukdomen SLO. Den autoimmuna sjukdomen SLO kan orsaka att hundar får svåra skador på klorna. Det pågår fler studier och forskarna hoppas kunna identifiera flera genetiska riskfaktorer för denna sjukdom.

Forskarna som gjort upptäckten arbetar vid Sveriges lantbruksuniversitet, Norges veterinärhögskola och Uppsala universitet. Det är både genetiker och veterinärer vid de tre universiteten som samarbetat. 

Man har funnit en av de genetiska riskfaktorerna till klokapselavlossning hos hundar. 
SLO, symmetrisk lupoid onychodystrofi, är en sjukdom som innebär att kroppens egna immunförsvar reagerar på ett felaktigt sätt och bryter ner egna organ eller vävnader. 

Sjukdomen innebär ett stort lidande för de hundar som drabbas. Klovävnaden attackeras och
detta gör att det bli klokapselavlossning och även deformering av klorna.
Fullt utvecklad så gör sjukdomen att alla klorna på alla tassar är påverkade och samtliga klokapslar ramlar av.
– Detta är en sjukdom som drabbar många raser men i denna undersökning har forskarna studerat några raser som ofta drabbas; Gordon setter, bearded collie och riesenschnauzer, säger doktorand Maria Wilbe, SLU, förste författare bakom studien.

Forskarna har funnit att viktiga genetiska riskfaktorer för autoimmuna sjukdomar, hos både människor och djur, är de gener som kodar för proteiner som kontrollerar immunförsvaret.
Det är MHC proteiner som känner igen vilka ämnen som kroppen ska reagera mot när immunförsvaret slås på.
Om dessa proteiner felaktigt registrerar kroppens egna molekyler kan det kleda till att systemet istället reagerar mot den egna vävnad som kroppen har.
Den typen av störningar kan leda till sjukdomar som klokapselbortfall.
– Vi har tidigare visat att MHC klass II är en genetisk riskfaktor för vissa andra autoimmuna sjukdomar hos hund, säger Maria Wilbe.  

Det är två viktiga fynd som ökat kunskapen om hur sjukdomen utvecklas. Forskarna har nämligen sett att de hundar som har två kopior av den MHC typ som ger förhöjd risk har extra stor risk att drabbas, samt att effekten av den skyddande MHC typen dominerar,
 
De här forskningsresultaten har nyligen publicerats i den vetenskapliga nätbaserade tidskriften PLoS ONE.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser