Gävleborg kräver fördubblad björntilldelning

Gävle (JJ) Viltvårdsnämnden i Gävleborg kräver i år en fördubbling av björnkvoten.

Förra året hade jägarna en tilldelning på 18 björnar. I år ligger kravet på 36 djur i tilldelning.
Enligt viltvårdsnämndens ordförande, kommunalrådet Majvor Westerberg-Jönsson är det det samlade rovdjurstrycket som ligger bakom ansökan på ökad björnjakt.
Under de senast åren har björnstamen växt kraftigt samtidigt som det finns sju vargrevir, järv, lo och kungsörn i markerna.
Viltvårdsnämndens ordförande anser därför att det är viktigt att öka björnavskjutningen annars är risken stor att maten inte kommer att räcka till alla rovdjur.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser