Gävle säger ja till varg

Gävle (JJ) Trots protester från invånarna i Hedesunda har Gävle kommun inget emot förslaget att placera varg i Hedesunda.

Nordanstigs kommun är kraftigt emot att vargar överhuvudtaget placeras i länet eftersom det redan finns åtta vargrevir i länet. I remissvaret till länsstyrelsen skickar kommunen med 774 namnunderskrifter från invånare som inte vill ha utplacerade vargar i sin närhet.
Ockelbo tycker, precis som Nordanstig, att inga nya vargar alls ska placeras i Gävleborg. I remissvaret skickades en namnlista med cirka 700 underskrifter från personer som motsätter sig implantering av varg. Sandviken hade däremot inget emot att varg placeras i de områden som föreslås.
I Bollnäs avgjordes svaret efter en omröstning. Med röstsiffrorna åtta mot sex vann förslaget att säga nej till fler vargar i länet.
Hudiksvall kommun avstod helt från att ha synpunkter i ärendet.
Däremot har Gävle kommun inget att invända mot att varg placeras i ett område mellan Gävle och Hedesunda – trots att invånarna där uttryckt oro för att både tamdjur och barn kan attackeras av dem.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser