Gäss och vildsvin äter upp skörden

Vädret, gässen och vildsvinen ställer till det för spannmålsodlaren. För att skydda sig mot vildsvin går en del bönder så långt att de sätter in nattlig bevakning, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

– Ett större problem än vädret är vildsvinen som är ute i spannmålsåkrarna och härjar och gör betydande skador och har gjort de senaste veckorna. Blir det en utdragen skörd då hinner det ju bli mycket stora skador, säger Andreas Magnusson, bonde i Rinkaby strax söder om Växjö.
– Vi gör gator i åkrarna för att få sikt så att man ser vad man skjuter, sen gäller det att vara ute så gott som varje natt och bevaka spannmålen. Här i Rinkaby har vi dessutom flera unga jägare som är duktiga och hjälper till och de skjuter med gott resultat. <
I Döderhultsdalen utanför Oskarshamn finns kornåkrar där drabbade lanbrukare räknar med att 95 procent av skörden är uppäten av fåglarna. Skyddsjägare beräknar att 130 gäss skjutits i Oskarshamnstrakten i år, men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser