Gäss och tranor förstör för mer än en miljon

Gotland (JJ) Varje år ställer fåglar till det för många av öns bönder. Gäss och tranor betar och trampar ned det som såtts på åkrarna. Deras spillning kan också försämra kvaliteten på grödorna.

Gäss ställer till med stora problem för bönderna på Gotland. (Forto iStock)

På fastlandet är det vildsvinen som orsakar de flesta skadorna på alla lantbruksgrödor. Men också älgar och fåglar kan orsaka skador. På Gotland ligger gäss och tranor bakom de flesta skadorna på åkrarna.

–För en del odlare kan de första späda grödorna vara helt nedbetade av gäss. Det är bara jord kvar, berättar Tomas Johansson på länsstyrelsens naturvårdenhet. Det är skador som orsakats av fredat vilt, det vill säga vilt som inte får jagas, som ersätts ekonomiskt.

Vitkindad gås får det endast bedrivas skyddsjakt på. Tilldelningen är tio gäss per lantbrukare. Länsstyrelsen på Gotland kan  bevilja bidrag för olika förebyggande åtgärder som till exempel spegelskrämmor och flaggor.

– Det brukare väl bli cirka hundra vitkindade gäss som skjuts varje år. Det märks ju nästan inte. Och gäss är inte så lättskrämda, säger Tomas Johansson.

Hittills i år har det inkommit ett 30-tal ansökningar om ersättning för viltskada på grödor. Problemen rapporteras från Fårö i norr till Burgsvik i söder. Länsstyrelsen betalar ut närmare 1,2 miljoner kronor i ersättning till öns lantbrukare varje år, säger Tomas Johansson, till Gotlands Tidningar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Annonser