Gäss och tranor förstör för mer än en miljon

Gotland (JJ) Varje år ställer fåglar till det för många av öns bönder. Gäss och tranor betar och trampar ned det som såtts på åkrarna. Deras spillning kan också försämra kvaliteten på grödorna.

Gäss ställer till med stora problem för bönderna på Gotland. (Forto iStock)

På fastlandet är det vildsvinen som orsakar de flesta skadorna på alla lantbruksgrödor. Men också älgar och fåglar kan orsaka skador. På Gotland ligger gäss och tranor bakom de flesta skadorna på åkrarna.

–För en del odlare kan de första späda grödorna vara helt nedbetade av gäss. Det är bara jord kvar, berättar Tomas Johansson på länsstyrelsens naturvårdenhet. Det är skador som orsakats av fredat vilt, det vill säga vilt som inte får jagas, som ersätts ekonomiskt.

Vitkindad gås får det endast bedrivas skyddsjakt på. Tilldelningen är tio gäss per lantbrukare. Länsstyrelsen på Gotland kan  bevilja bidrag för olika förebyggande åtgärder som till exempel spegelskrämmor och flaggor.

– Det brukare väl bli cirka hundra vitkindade gäss som skjuts varje år. Det märks ju nästan inte. Och gäss är inte så lättskrämda, säger Tomas Johansson.

Hittills i år har det inkommit ett 30-tal ansökningar om ersättning för viltskada på grödor. Problemen rapporteras från Fårö i norr till Burgsvik i söder. Länsstyrelsen betalar ut närmare 1,2 miljoner kronor i ersättning till öns lantbrukare varje år, säger Tomas Johansson, till Gotlands Tidningar.

AKTUELLT

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser