Gäss och tranor förstör för mer än en miljon

Gotland (JJ) Varje år ställer fåglar till det för många av öns bönder. Gäss och tranor betar och trampar ned det som såtts på åkrarna. Deras spillning kan också försämra kvaliteten på grödorna.

Gäss ställer till med stora problem för bönderna på Gotland. (Forto iStock)

På fastlandet är det vildsvinen som orsakar de flesta skadorna på alla lantbruksgrödor. Men också älgar och fåglar kan orsaka skador. På Gotland ligger gäss och tranor bakom de flesta skadorna på åkrarna.

–För en del odlare kan de första späda grödorna vara helt nedbetade av gäss. Det är bara jord kvar, berättar Tomas Johansson på länsstyrelsens naturvårdenhet. Det är skador som orsakats av fredat vilt, det vill säga vilt som inte får jagas, som ersätts ekonomiskt.

Vitkindad gås får det endast bedrivas skyddsjakt på. Tilldelningen är tio gäss per lantbrukare. Länsstyrelsen på Gotland kan  bevilja bidrag för olika förebyggande åtgärder som till exempel spegelskrämmor och flaggor.

– Det brukare väl bli cirka hundra vitkindade gäss som skjuts varje år. Det märks ju nästan inte. Och gäss är inte så lättskrämda, säger Tomas Johansson.

Hittills i år har det inkommit ett 30-tal ansökningar om ersättning för viltskada på grödor. Problemen rapporteras från Fårö i norr till Burgsvik i söder. Länsstyrelsen betalar ut närmare 1,2 miljoner kronor i ersättning till öns lantbrukare varje år, säger Tomas Johansson, till Gotlands Tidningar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser