Gammalt jaktbrott till HD

Luleå (JJ) En norrbottning som sköt och tog hem en älgko dömdes för flera år sedan för jaktbrott. Nu har jägaren gått ända till Högsta domstolen för att bli friad.

Jägaren sköt en älgko som gick över till en annan jaktklubbs marker. Jägaren följde efter och avlivade älgkon där. Tingsrätt och hovrätt dömde båda mannen som skyldig till jaktbrott. Mannen dömdes även att betala 13 80 kronor till jaktklubben.

Jägaren har under ärendets gång hävdat att han haft rätt att jaga och att ta hand om älgen på den fastighet där den avlivades. Han har visat intyg på det. Vidare är han ägare av mark som ingår i licensområdet. Nyttjanderätten för viss mark har visserligen överlåtits, men jakträtt har han.

Hovrätten var alltså av annan åsikt. Jägaren kan visserligen inte lastas för att ha avlivat älgen på annans jaktområde, men han tog hem älgen. Det skedde utan att jaktklubben fick veta det, påtalade rätten.

Jägaren vill alltjämt bli friad och har gått vidare till Högsta Domstolen. Den vill veta vad Riksåklagaren anser om saken. Riksåklagaren säger att hovrätten fattat ett riktigt beslut. Det finns inte skäl att bevilja prövningstillstånd, Högsta Domstolen borde alltså inte ta upp saken, skriver Norrbottens Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser