Gammalt jaktbrott till HD

Luleå (JJ) En norrbottning som sköt och tog hem en älgko dömdes för flera år sedan för jaktbrott. Nu har jägaren gått ända till Högsta domstolen för att bli friad.

Jägaren sköt en älgko som gick över till en annan jaktklubbs marker. Jägaren följde efter och avlivade älgkon där. Tingsrätt och hovrätt dömde båda mannen som skyldig till jaktbrott. Mannen dömdes även att betala 13 80 kronor till jaktklubben.

Jägaren har under ärendets gång hävdat att han haft rätt att jaga och att ta hand om älgen på den fastighet där den avlivades. Han har visat intyg på det. Vidare är han ägare av mark som ingår i licensområdet. Nyttjanderätten för viss mark har visserligen överlåtits, men jakträtt har han.

Hovrätten var alltså av annan åsikt. Jägaren kan visserligen inte lastas för att ha avlivat älgen på annans jaktområde, men han tog hem älgen. Det skedde utan att jaktklubben fick veta det, påtalade rätten.

Jägaren vill alltjämt bli friad och har gått vidare till Högsta Domstolen. Den vill veta vad Riksåklagaren anser om saken. Riksåklagaren säger att hovrätten fattat ett riktigt beslut. Det finns inte skäl att bevilja prövningstillstånd, Högsta Domstolen borde alltså inte ta upp saken, skriver Norrbottens Kuriren.

AKTUELLT

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser