Gammalt jaktbrott till HD

Luleå (JJ) En norrbottning som sköt och tog hem en älgko dömdes för flera år sedan för jaktbrott. Nu har jägaren gått ända till Högsta domstolen för att bli friad.

Jägaren sköt en älgko som gick över till en annan jaktklubbs marker. Jägaren följde efter och avlivade älgkon där. Tingsrätt och hovrätt dömde båda mannen som skyldig till jaktbrott. Mannen dömdes även att betala 13 80 kronor till jaktklubben.

Jägaren har under ärendets gång hävdat att han haft rätt att jaga och att ta hand om älgen på den fastighet där den avlivades. Han har visat intyg på det. Vidare är han ägare av mark som ingår i licensområdet. Nyttjanderätten för viss mark har visserligen överlåtits, men jakträtt har han.

Hovrätten var alltså av annan åsikt. Jägaren kan visserligen inte lastas för att ha avlivat älgen på annans jaktområde, men han tog hem älgen. Det skedde utan att jaktklubben fick veta det, påtalade rätten.

Jägaren vill alltjämt bli friad och har gått vidare till Högsta Domstolen. Den vill veta vad Riksåklagaren anser om saken. Riksåklagaren säger att hovrätten fattat ett riktigt beslut. Det finns inte skäl att bevilja prövningstillstånd, Högsta Domstolen borde alltså inte ta upp saken, skriver Norrbottens Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Annonser