Gammalt jaktbrott till HD

Luleå (JJ) En norrbottning som sköt och tog hem en älgko dömdes för flera år sedan för jaktbrott. Nu har jägaren gått ända till Högsta domstolen för att bli friad.

Jägaren sköt en älgko som gick över till en annan jaktklubbs marker. Jägaren följde efter och avlivade älgkon där. Tingsrätt och hovrätt dömde båda mannen som skyldig till jaktbrott. Mannen dömdes även att betala 13 80 kronor till jaktklubben.

Jägaren har under ärendets gång hävdat att han haft rätt att jaga och att ta hand om älgen på den fastighet där den avlivades. Han har visat intyg på det. Vidare är han ägare av mark som ingår i licensområdet. Nyttjanderätten för viss mark har visserligen överlåtits, men jakträtt har han.

Hovrätten var alltså av annan åsikt. Jägaren kan visserligen inte lastas för att ha avlivat älgen på annans jaktområde, men han tog hem älgen. Det skedde utan att jaktklubben fick veta det, påtalade rätten.

Jägaren vill alltjämt bli friad och har gått vidare till Högsta Domstolen. Den vill veta vad Riksåklagaren anser om saken. Riksåklagaren säger att hovrätten fattat ett riktigt beslut. Det finns inte skäl att bevilja prövningstillstånd, Högsta Domstolen borde alltså inte ta upp saken, skriver Norrbottens Kuriren.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser