Gammal skottskada på avlivat lodjur

Kalmar (JJ) Ett lodjur som avlivades vid skyddsjakt i maj visade sig i obduktionen ha en gammal skottskada. Länsstyrelsen har polisanmält saken.

Veterinärerna röntgade lodjuret och fann fragment efter en gevärskula i höger framben. Foto: Länsstyrelsen

Mellan den 21 maj 2016 och 15 april 2017 skedde nio lodjursangrepp på får i Oskarshamn, Högsby och Hultfreds kommuner. Totalt dödades 17 lamm och en tacka och länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt.

Den 21 maj fälldes ett lodjur med en hagelsvärm. Det visade sig vara en hona i medelgott hull, hon vägde 18,1 kilo och bar på två foster.

Vanställd framtass

Personalen på Statens veterinärmedicinska anstalt hittade också en gammal skottskada på lodjuret. Klorna på höger framtass var vanställda och pekade kraftigt inåt, och när veterinärerna röntgade tassen hittade man fragment efter en gevärskula i höger handlov.

Den gamla skottskadan bedömdes vid obduktionen ha åsamkats lodjuret minst en månad innan hon fälldes i skyddsjakten.

”Skadan kan förklara det oskygga beteendet och flertalet rivna tamdjur inom ett begränsat område”, skriver länsstyrelsen i Kalmar på sin hemsida.

Saken polisanmäldes på måndagen och polisen hanterar nu ärendet som misstänkt jaktbrott.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser