Gammal skottskada på avlivat lodjur

Kalmar (JJ) Ett lodjur som avlivades vid skyddsjakt i maj visade sig i obduktionen ha en gammal skottskada. Länsstyrelsen har polisanmält saken.

Veterinärerna röntgade lodjuret och fann fragment efter en gevärskula i höger framben. Foto: Länsstyrelsen

Mellan den 21 maj 2016 och 15 april 2017 skedde nio lodjursangrepp på får i Oskarshamn, Högsby och Hultfreds kommuner. Totalt dödades 17 lamm och en tacka och länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt.

Den 21 maj fälldes ett lodjur med en hagelsvärm. Det visade sig vara en hona i medelgott hull, hon vägde 18,1 kilo och bar på två foster.

Vanställd framtass

Personalen på Statens veterinärmedicinska anstalt hittade också en gammal skottskada på lodjuret. Klorna på höger framtass var vanställda och pekade kraftigt inåt, och när veterinärerna röntgade tassen hittade man fragment efter en gevärskula i höger handlov.

Den gamla skottskadan bedömdes vid obduktionen ha åsamkats lodjuret minst en månad innan hon fälldes i skyddsjakten.

”Skadan kan förklara det oskygga beteendet och flertalet rivna tamdjur inom ett begränsat område”, skriver länsstyrelsen i Kalmar på sin hemsida.

Saken polisanmäldes på måndagen och polisen hanterar nu ärendet som misstänkt jaktbrott.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser