Gammal skottskada på avlivat lodjur

Kalmar (JJ) Ett lodjur som avlivades vid skyddsjakt i maj visade sig i obduktionen ha en gammal skottskada. Länsstyrelsen har polisanmält saken.

Veterinärerna röntgade lodjuret och fann fragment efter en gevärskula i höger framben. Foto: Länsstyrelsen

Mellan den 21 maj 2016 och 15 april 2017 skedde nio lodjursangrepp på får i Oskarshamn, Högsby och Hultfreds kommuner. Totalt dödades 17 lamm och en tacka och länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt.

Den 21 maj fälldes ett lodjur med en hagelsvärm. Det visade sig vara en hona i medelgott hull, hon vägde 18,1 kilo och bar på två foster.

Vanställd framtass

Personalen på Statens veterinärmedicinska anstalt hittade också en gammal skottskada på lodjuret. Klorna på höger framtass var vanställda och pekade kraftigt inåt, och när veterinärerna röntgade tassen hittade man fragment efter en gevärskula i höger handlov.

Den gamla skottskadan bedömdes vid obduktionen ha åsamkats lodjuret minst en månad innan hon fälldes i skyddsjakten.

”Skadan kan förklara det oskygga beteendet och flertalet rivna tamdjur inom ett begränsat område”, skriver länsstyrelsen i Kalmar på sin hemsida.

Saken polisanmäldes på måndagen och polisen hanterar nu ärendet som misstänkt jaktbrott.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser