Gällivarevargen befinner sig i Galvenreviret

GÄVLEBORGS LÄN(JJ). Den så kallade Gällivarevargen som flyttades in till Dalarna är på väg norrut - den senaste informationen visar att den är i Galvenreviret i Gävleborgs län. Det betyder att vargen är tillbaka på sin födelseplats nordväst om Bollnäs.

Efter att vargen släpptes ut i Dalarna låg den stilla i ett par dygn, därefter har den vandrat norrut. 
– Den passerade in till Gävleborgs län söder om Hofors och har sedan gått norrut i cirka tolv mil. Det är oklart om det betyder något att den är tillbaka på födelseplatsen, säger Tomas Bernelind, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborgs län, till Jaktjournalen.

Det genomfördes spårningar i Galvenreviret under vintern. 
– Under vinterns spårningar så var tre valpar och en alfahanne kvar i reviret, berättar Bernelind.

Han förklarar att en person har rapporterat in en observation av en varg söder om Bollnäs i går morse, det kan vara den aktuella vargen som observerades. 
Fortsätter vargen norrut så är det nu bara åtta mil kvar innan den passerar ut ur Gävleborgs län.

Text: Göran Persson

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser