Gällivarevargen befinner sig i Galvenreviret

GÄVLEBORGS LÄN(JJ). Den så kallade Gällivarevargen som flyttades in till Dalarna är på väg norrut - den senaste informationen visar att den är i Galvenreviret i Gävleborgs län. Det betyder att vargen är tillbaka på sin födelseplats nordväst om Bollnäs.

Efter att vargen släpptes ut i Dalarna låg den stilla i ett par dygn, därefter har den vandrat norrut. 
– Den passerade in till Gävleborgs län söder om Hofors och har sedan gått norrut i cirka tolv mil. Det är oklart om det betyder något att den är tillbaka på födelseplatsen, säger Tomas Bernelind, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborgs län, till Jaktjournalen.

Det genomfördes spårningar i Galvenreviret under vintern. 
– Under vinterns spårningar så var tre valpar och en alfahanne kvar i reviret, berättar Bernelind.

Han förklarar att en person har rapporterat in en observation av en varg söder om Bollnäs i går morse, det kan vara den aktuella vargen som observerades. 
Fortsätter vargen norrut så är det nu bara åtta mil kvar innan den passerar ut ur Gävleborgs län.

Text: Göran Persson

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser