Fyrabarnsfar björndödad

En 61-årig fyrabarnsfar hittades tidigt på måndagsmorgonen björndödad tillsammans med sin hund strax utanför stugan där han bodde i Valsjöbyn i Jämtland.

Mannen var svårt sargad och torde ha avlidit omedelbart. Även hans hund var svårt sargad.
Attacken skedde bara 300 meter från livsmedelsaffären i Valsjöbyn.

Under gårdagen arbetade polisens kriminaltekniker med att undersöka området runt stugan. Allt tyder på att björnen överraskade mannen utanför hans stuga på söndagskvällen. Angreppet var brutalt och björnen har även till viss del ätit av mannen. Därefter har björnen dragit in kroppen i skogen och delvis täckt över honom med mossa. Ett beteende som tyder på att björnen tänkt återvända för att äta av kroppen.

De boende i Valsjöbyn är i chocktillstånd över det inträffade. Björnstammen har vuxit sig mycket stor i området på ett fåtal år och man har vid flera tillfällen sökt skyddsjakt.
För bara två år sedan dödades en 40-årig älgjägare i Norrbotten när en björn anföll. Den här gången skedde attacken mitt inne i Valsjöbyn, förmodligen i samband med att mannen skulle besöka utedasset eller rasta sin hund. Inga vapen var inblandade.

Detta björndråp sätter tveklöst den svenska rovdjurspolitiken i en ny sits. Vid ett flertal tillfällen de senaste åren har jägare med nöd och näppe lyckats försvara sig mot anfallande björnar. Den här gången var den en helt vanlig privatperson, en 4-barnsfars som dödades utanför sin stuga mitt i en by.

Tendenserna är tydliga att attackerna blivit fler i takt med den ökande björnstammen, därför är det nu hög tid att omedelbart inleda diskussioner om kommunvisa björntilldelningar för att minska på antalet björnar i områden där de blivit för många. Dessutom måste handläggningarna av ansökningar om skyddsjakt hanteras mycket snabbare och generösare.

Jaktledaren Fredrik Myhr från byn som JJ talat med berättar att man haft björnkontakt under älgjakten varje dag.
– Ofta ser man björn från bil och björnskit är vanligare än älgskit i skogen. Förmodligen har vi minst tio björnar som uppehåller sig i direkt anslutning till byn.

I våras fick Jiingavaeri sameby tillstånd att skjuta fyra björnen sedan se dödat och skadat mängder av renar. Samebyn har fotsatt att söka skyddsjakt men byråkratin har satt stopp, menar samebyn.
I samand med vårens skyddsjakt såg man sex honor med två ungar vardera från helikopter. Och vid ripinventeringen på norska sidan i augusti gjordes 31 björnobservationer.

Jägare söker just nu efter den björn som dödade 61-åringen, risken är mycket stor att denna björn annars gör nya angrepp mot människor. Björnens beteende vid attacken är mycket ovanligt och skapar stor rädsla i bygden.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser