Fyra till åtta vargar ska skjutas i Dalarna

Falun (JJ) Det blir koncentrerad licensjakt på varg i Dalarna i vinter. Mellan fyra och åtta vargar kommer att skjutas. Jakten planeras starta den 9:e januari berättar landshövding Maria Norrfalk, som är ordförande för viltförvaltningsdelegationen.

Jakten kommer dock att begränsas till ett eller två revir. Detta enligt länets viltförvaltningsdelegation som antagit en ny förvaltningsplan för rovdjuren. I första hand ligger fokus på en vargfamilj i Idreområdet som är ett problem för renarna och samerna. Man tror att det handlar om tre vargar där, vilket i så fall innebär att det sannolikt blir jakt i yttligare ett revir, troligtvis i mellersta Dalarna.

Beslut i frågan väntas om några veckor, men än så länge har det på många håll saknats spårsnö, vilket behövs för att säkert veta hur många vargar det finns i de olika reviren.

– Vi kan spara dom revir där vi har genetiskt värdefulla vargar och så kan vi ta bort de revir där vi vet vi har vargar som orsakar skador, säger Maria Norrfalk till SVT Gävledala.

Hon tror inte att det blir någon lodjursjakt i Dalarna i vinter, men är inte helt säker då Naturvårdsverkets siffror för miniminivåer ännu inte kommit. Någon jakt på järv kommer det inte att bli enligt Norrfalk.

I viltförvaltningsdelegationens plan finns det plats för  mellan 70 och 90 vargar i Dalarna och mellan 250 till 290 björnar.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser