Fyra medaljbockar samma höst

Skara (JJ) Skaraborgsgrabbarna Albin Lindgren och Linus Svensson går andra året på Svenljungas naturbruksgymnasium. Lagom till bockjaktpremiären fick de sina första egna licenser och innan hösten var slut hade de fällt tre guldbockar och en silverbock. Snacka om jaktlycka!

Albin Lindgren och Linus Svensson har haft en sagolik jakthöst. Foto: Privat

De två gymnasieeleverna är ivriga jägare och från att ha fått ha med sig sina pappor under uppsiktsjakt kunde de den här hösten smyga ut själva med egna vapen på axeln. Den känslan är det nog många som minns.

Första medaljbocken sköts under premiärveckan på skolans marker utanför Svenljunga. Albin hade kvällen innan lottats ett pass, men då dök ingen upp. På morgonen därpå stod rådjur redan ute på vallen när han kom till passet. När han kunde se att det var en sextaggare sköt han och djuret gick i kull.

– Det var en grann bock och den mättes senare in till silver, strax under guldgränsen.

Första guldbocken. Grabbarna såg den först på en kilometers håll ute på fälten. Foto: Privat

Höstbockar

Albin bor i Falköping och Linus bor i Lidköping. Under helger och annan ledig tid under hösten har de jagat på marker Linus har tillgång till utanför Skara. Under en pyrschjakt strax efter att fälten tröskats fick de två jägarna syn på en bock långt borta.

– Vi hade säkert en kilometers ansmygning innan vi kom in på skotthåll. Men då hade vi inget kulfång utan fick vänta till dess den gick ner i bäckravin, berättar Linus.

Albin hade fällt ut benstöden på sin bössa för att se bocken ordentligt i kikaren. Därför fick han också ta skottet. Bocken visade sig hålla guldklass.

Nästa bock lyckades Linus fälla när han besökte marken på egen hand lite senare på hösten. Även denna höll guld.

Sista bocken fällde Albin i november när de båda var där tillsammans och tog var sitt pass. Eftersom Diana varit på grabbarnas sida tidigare under hösten fortsatte därför turen. Albin fällde ytterligare en guldbock.

– Det har varit en jäkla dröm. Att få skjuta så här många medaljbockar samma höst och den första hösten med egen vapenlicens är riktigt häftigt, säger Albin.

Tror ni att ni har slut på turen nu?

– Hahaha, det är ju frågan, säger båda killarna samtidigt.

– Vi har ju precis börjat. Det ska bli riktigt kul att spana bockar i vår och sommar.

Skaplig utdelning, minst sagt. Foto: Privat

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser