Fyra medaljbockar samma höst

Skara (JJ) Skaraborgsgrabbarna Albin Lindgren och Linus Svensson går andra året på Svenljungas naturbruksgymnasium. Lagom till bockjaktpremiären fick de sina första egna licenser och innan hösten var slut hade de fällt tre guldbockar och en silverbock. Snacka om jaktlycka!

Albin Lindgren och Linus Svensson har haft en sagolik jakthöst. Foto: Privat

De två gymnasieeleverna är ivriga jägare och från att ha fått ha med sig sina pappor under uppsiktsjakt kunde de den här hösten smyga ut själva med egna vapen på axeln. Den känslan är det nog många som minns.

Första medaljbocken sköts under premiärveckan på skolans marker utanför Svenljunga. Albin hade kvällen innan lottats ett pass, men då dök ingen upp. På morgonen därpå stod rådjur redan ute på vallen när han kom till passet. När han kunde se att det var en sextaggare sköt han och djuret gick i kull.

– Det var en grann bock och den mättes senare in till silver, strax under guldgränsen.

Första guldbocken. Grabbarna såg den först på en kilometers håll ute på fälten. Foto: Privat

Höstbockar

Albin bor i Falköping och Linus bor i Lidköping. Under helger och annan ledig tid under hösten har de jagat på marker Linus har tillgång till utanför Skara. Under en pyrschjakt strax efter att fälten tröskats fick de två jägarna syn på en bock långt borta.

– Vi hade säkert en kilometers ansmygning innan vi kom in på skotthåll. Men då hade vi inget kulfång utan fick vänta till dess den gick ner i bäckravin, berättar Linus.

Albin hade fällt ut benstöden på sin bössa för att se bocken ordentligt i kikaren. Därför fick han också ta skottet. Bocken visade sig hålla guldklass.

Nästa bock lyckades Linus fälla när han besökte marken på egen hand lite senare på hösten. Även denna höll guld.

Sista bocken fällde Albin i november när de båda var där tillsammans och tog var sitt pass. Eftersom Diana varit på grabbarnas sida tidigare under hösten fortsatte därför turen. Albin fällde ytterligare en guldbock.

– Det har varit en jäkla dröm. Att få skjuta så här många medaljbockar samma höst och den första hösten med egen vapenlicens är riktigt häftigt, säger Albin.

Tror ni att ni har slut på turen nu?

– Hahaha, det är ju frågan, säger båda killarna samtidigt.

– Vi har ju precis börjat. Det ska bli riktigt kul att spana bockar i vår och sommar.

Skaplig utdelning, minst sagt. Foto: Privat

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser