Fyra medaljbockar samma höst

Skara (JJ) Skaraborgsgrabbarna Albin Lindgren och Linus Svensson går andra året på Svenljungas naturbruksgymnasium. Lagom till bockjaktpremiären fick de sina första egna licenser och innan hösten var slut hade de fällt tre guldbockar och en silverbock. Snacka om jaktlycka!

Albin Lindgren och Linus Svensson har haft en sagolik jakthöst. Foto: Privat

De två gymnasieeleverna är ivriga jägare och från att ha fått ha med sig sina pappor under uppsiktsjakt kunde de den här hösten smyga ut själva med egna vapen på axeln. Den känslan är det nog många som minns.

Första medaljbocken sköts under premiärveckan på skolans marker utanför Svenljunga. Albin hade kvällen innan lottats ett pass, men då dök ingen upp. På morgonen därpå stod rådjur redan ute på vallen när han kom till passet. När han kunde se att det var en sextaggare sköt han och djuret gick i kull.

– Det var en grann bock och den mättes senare in till silver, strax under guldgränsen.

Första guldbocken. Grabbarna såg den först på en kilometers håll ute på fälten. Foto: Privat

Höstbockar

Albin bor i Falköping och Linus bor i Lidköping. Under helger och annan ledig tid under hösten har de jagat på marker Linus har tillgång till utanför Skara. Under en pyrschjakt strax efter att fälten tröskats fick de två jägarna syn på en bock långt borta.

– Vi hade säkert en kilometers ansmygning innan vi kom in på skotthåll. Men då hade vi inget kulfång utan fick vänta till dess den gick ner i bäckravin, berättar Linus.

Albin hade fällt ut benstöden på sin bössa för att se bocken ordentligt i kikaren. Därför fick han också ta skottet. Bocken visade sig hålla guldklass.

Nästa bock lyckades Linus fälla när han besökte marken på egen hand lite senare på hösten. Även denna höll guld.

Sista bocken fällde Albin i november när de båda var där tillsammans och tog var sitt pass. Eftersom Diana varit på grabbarnas sida tidigare under hösten fortsatte därför turen. Albin fällde ytterligare en guldbock.

– Det har varit en jäkla dröm. Att få skjuta så här många medaljbockar samma höst och den första hösten med egen vapenlicens är riktigt häftigt, säger Albin.

Tror ni att ni har slut på turen nu?

– Hahaha, det är ju frågan, säger båda killarna samtidigt.

– Vi har ju precis börjat. Det ska bli riktigt kul att spana bockar i vår och sommar.

Skaplig utdelning, minst sagt. Foto: Privat

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser