Fyra lodjur märkta

Vilhelmina (JJ) För första gången har fyra lodjur märkts i trakterna kring Vilhelmina i Västerbotten. Tre honor med ungar och en hane har märkts och fått radiosändare och GPS-mottagare.

Sändarna kommer att skicka information var tredje timme under sex månader. Forskarna hoppas kunna få en bra bild av hur lodjuren rör sig och även ett bra underlag för hur många renar som lodjuren river. Resultatet från märkningen ska även jämföras med den inventering av lodjur som sker på spårsnö fram till den 28 februari. Lomärkningsforskningen utförs av personal från SLU i Grimsö i samarbete med Vilhelmina norra sameby.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser