Fyra lodjur märkta

Vilhelmina (JJ) För första gången har fyra lodjur märkts i trakterna kring Vilhelmina i Västerbotten. Tre honor med ungar och en hane har märkts och fått radiosändare och GPS-mottagare.

Sändarna kommer att skicka information var tredje timme under sex månader. Forskarna hoppas kunna få en bra bild av hur lodjuren rör sig och även ett bra underlag för hur många renar som lodjuren river. Resultatet från märkningen ska även jämföras med den inventering av lodjur som sker på spårsnö fram till den 28 februari. Lomärkningsforskningen utförs av personal från SLU i Grimsö i samarbete med Vilhelmina norra sameby.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser