Fyra järvar får fällas

Kiruna(JJ) Länsstyrelsen har gett klartecken att fälla fyra järvar inom Kebnekaiseområdet. Ansökan om skyddsjakt har lämnats in av Gabna sameby.

Ansökan gällde nio järvar men så många vill alltså länsstyrelsen inte tillåta jakt på. 
Renskötseln drabbas hårt av järvarna, enligt samebyn. 

Båe helikopter och snöskoter får användas vid jakten på järvarna. Jakten får inte ske inom 
Abisko nationalpark. 
Det här rapporterar Norrländska Socialdemokraten/nsd.se.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser