Fyra jakthundar rovdjursdödade i Gävleborgs län

GÄVELBORGS LÄN(JJ). Totalt har fyra jakthundar dödats av rovdjur i Gävleborgs län under hösten. Samtliga dessa hundar dödades mellan den 9-20 september. Den 27 september lyckades en hundägare avstyra ytterligare ett angrepp.

De fyra dödliga rovdjursattackerna är dessa:

9 september: En stövare dödades under pågående harjakt i Stora Björmossen utanför Åmot.
Hundens pejlhalsband och tarmpaket hittades. 
Länsstyrelsen har betalt ut ersättning för vargdödad hund.

10 september: En luzernstövare dödades väster om Edsbyn under pågående harjakt. Man hittade kroppen på platsen och länsstyrelsen har konstateratas att det handlade om ett vargangrepp.
Länsstyrelsen har betalt ut ersättning för vargdödad hund.

19 september: En finsk stövare dödades av varg söder om Voxna. Även denna attack skedde under pågående harjakt. Kroppen återfanns på platsen.
Länsstyrelsen har betalt ut ersättning för vargdödad hund.

20 september: En drever dödades under pågående rävjakt i Råhällan som ligger norr om Gävle. Hunden släpptes på kvällen den 20 september och angreppet uppskattas ha skett ungefär en halvtimme senare. Kvarlevor hittades på platsen morgonen efter då länsstyrelsens spårhund sökte av platsen.
Ärendet handläggs fortfarande.

Och den 27 september var en stövare på väg att angripas av varg under pågende jaktträning. Händelsen inträffade i Häståsen invid Gammelfäbodarna.
Hundägaren lyckades få stopp på angreppet genom att skrika och fäkta med armarna – då avvek vargen från platsen på en gång.
Det här meddelar länsstyrelsen i Gävleborg.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser