Fyra jakthundar rovdjursdödade i Gävleborgs län

GÄVELBORGS LÄN(JJ). Totalt har fyra jakthundar dödats av rovdjur i Gävleborgs län under hösten. Samtliga dessa hundar dödades mellan den 9-20 september. Den 27 september lyckades en hundägare avstyra ytterligare ett angrepp.

De fyra dödliga rovdjursattackerna är dessa:

9 september: En stövare dödades under pågående harjakt i Stora Björmossen utanför Åmot.
Hundens pejlhalsband och tarmpaket hittades. 
Länsstyrelsen har betalt ut ersättning för vargdödad hund.

10 september: En luzernstövare dödades väster om Edsbyn under pågående harjakt. Man hittade kroppen på platsen och länsstyrelsen har konstateratas att det handlade om ett vargangrepp.
Länsstyrelsen har betalt ut ersättning för vargdödad hund.

19 september: En finsk stövare dödades av varg söder om Voxna. Även denna attack skedde under pågående harjakt. Kroppen återfanns på platsen.
Länsstyrelsen har betalt ut ersättning för vargdödad hund.

20 september: En drever dödades under pågående rävjakt i Råhällan som ligger norr om Gävle. Hunden släpptes på kvällen den 20 september och angreppet uppskattas ha skett ungefär en halvtimme senare. Kvarlevor hittades på platsen morgonen efter då länsstyrelsens spårhund sökte av platsen.
Ärendet handläggs fortfarande.

Och den 27 september var en stövare på väg att angripas av varg under pågende jaktträning. Händelsen inträffade i Häståsen invid Gammelfäbodarna.
Hundägaren lyckades få stopp på angreppet genom att skrika och fäkta med armarna – då avvek vargen från platsen på en gång.
Det här meddelar länsstyrelsen i Gävleborg.

1 kommentar

  • mörkertal
    saknas iaf minst en hund vad jag vet på denna listan i gävleborgslän.
    En jämtund blev tagen förra veckan i norra hälsingland.
    Undrar hur många som inte kommer fram??

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser