Fyra hektar åkermark förstörda av renar

Tännäs (JJ) Trots att jordbrukaren Mats Dahlgren i Tännäs har fått stora delar av åkermarken förstörda av renar inför slåttern, får han ingen hjälp av myndigheterna. Hundratals renar har vid upprepade tillfällen invaderat åkermarker i Tännäs.

Enligt Mats Dahlgren är  4 hektar är totalförstört.  
– Att få tag i de ansvariga i samebyn är näst intill omöjligt. Den polisanmälan som jag gjorde lär läggas ner, men det värsta är väl att inte ens länsstyrelsen bryr sig, säger Dahlgren till Östersunds Posten.  
Mats Dahlgren kontaktade länsstyrelsen och ville att de opartiskt skulle komma och kontrollera skadorna. Beskedet han då fick var att en besiktningsman skulle åka ner till Tännäs fyra dagar senare.  
– Men efter tre dagar hade de ändrat sig. Länsstyrelsen ansåg plötsligt att de inte hade något med saken att göra. Hade det varit en björn eller varg som ställt till skador kunde de komma, men inte när det handlade om ren, säger en besviken Mats Dahlgren.  
– Just nu känns det hopplöst och man är ganska rättslös. För min del skulle det kännas bra att få en opartisk och hållbar besiktning av skadorna.  
Han har ett 50-tal djur och med den nu förstörda åkermarken blir det att köpa upp foder inför vintern. Renarnas framfart har gjort det omöjligt ta reda på grödan i rundbals ensilage. 
– Det är så förorenat att det kommer att mögla direkt, säger Mats Dahlgren.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser