Fyra hektar åkermark förstörda av renar

Tännäs (JJ) Trots att jordbrukaren Mats Dahlgren i Tännäs har fått stora delar av åkermarken förstörda av renar inför slåttern, får han ingen hjälp av myndigheterna. Hundratals renar har vid upprepade tillfällen invaderat åkermarker i Tännäs.

Enligt Mats Dahlgren är  4 hektar är totalförstört.  
– Att få tag i de ansvariga i samebyn är näst intill omöjligt. Den polisanmälan som jag gjorde lär läggas ner, men det värsta är väl att inte ens länsstyrelsen bryr sig, säger Dahlgren till Östersunds Posten.  
Mats Dahlgren kontaktade länsstyrelsen och ville att de opartiskt skulle komma och kontrollera skadorna. Beskedet han då fick var att en besiktningsman skulle åka ner till Tännäs fyra dagar senare.  
– Men efter tre dagar hade de ändrat sig. Länsstyrelsen ansåg plötsligt att de inte hade något med saken att göra. Hade det varit en björn eller varg som ställt till skador kunde de komma, men inte när det handlade om ren, säger en besviken Mats Dahlgren.  
– Just nu känns det hopplöst och man är ganska rättslös. För min del skulle det kännas bra att få en opartisk och hållbar besiktning av skadorna.  
Han har ett 50-tal djur och med den nu förstörda åkermarken blir det att köpa upp foder inför vintern. Renarnas framfart har gjort det omöjligt ta reda på grödan i rundbals ensilage. 
– Det är så förorenat att det kommer att mögla direkt, säger Mats Dahlgren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser