Fynd av pasteurellainfektion hos dovhjort

Nyköping (JJ) Just nu pågår ett eventuellt utbrott av pasteurellainfektionen hos dovvilt i östra Sörmland. SVA har hittills påvisat bakterien i ett dött djur.

Kontakt SVA om du hittar självdöda dovvilt när du är ute och jagar. Arkivfoto: Per Jonson

Ett femtiotal dovvilt, främst vuxna handjur har hittats i Sörmlands östra delar kring Nyköping. Nu fruktar man att det rör sig om pasteurellabakterien som dödade en större mängd dovvilt i Sörmland 2014.

Pasteurellabakterien kan återfinnas hos både vilt och tamboskap men behöver inte ställa till något bekymmer för det. Däremot har forskning på tamboskap visat att den aktiveras vid stress.

Sommaren 2014 var i likhet med årets sommar varm och torr. Detta kan ha betydelse. Veterinär Henrik Uhlhorn, på Statens Veterinärmedicinska Anstalt säger till Jaktjournalen att ett dovvilt hittills påvisat bakterien.

– Problemet är att få in tillräckligt färska prov. Förruttnelseprocessen går fort i värmen och för att vi ska kunna säkerställa dödsorsaken krävs att djuret inte legat dött för länge.

Länsstyrelsen i Södermanlands län följer också utvecklingen.

– Vi ser gärna att allmänheten rapporterar in dovhjortar som dött av oklar orsak till Viltsektionen på SVA. På det viset kan de lättare följa förloppet, säger Johan Varenius, funktionschef för Vilt- och fiskefunktionen på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser