Fynd av pasteurellainfektion hos dovhjort

Nyköping (JJ) Just nu pågår ett eventuellt utbrott av pasteurellainfektionen hos dovvilt i östra Sörmland. SVA har hittills påvisat bakterien i ett dött djur.

Kontakt SVA om du hittar självdöda dovvilt när du är ute och jagar. Arkivfoto: Per Jonson

Ett femtiotal dovvilt, främst vuxna handjur har hittats i Sörmlands östra delar kring Nyköping. Nu fruktar man att det rör sig om pasteurellabakterien som dödade en större mängd dovvilt i Sörmland 2014.

Pasteurellabakterien kan återfinnas hos både vilt och tamboskap men behöver inte ställa till något bekymmer för det. Däremot har forskning på tamboskap visat att den aktiveras vid stress.

Sommaren 2014 var i likhet med årets sommar varm och torr. Detta kan ha betydelse. Veterinär Henrik Uhlhorn, på Statens Veterinärmedicinska Anstalt säger till Jaktjournalen att ett dovvilt hittills påvisat bakterien.

– Problemet är att få in tillräckligt färska prov. Förruttnelseprocessen går fort i värmen och för att vi ska kunna säkerställa dödsorsaken krävs att djuret inte legat dött för länge.

Länsstyrelsen i Södermanlands län följer också utvecklingen.

– Vi ser gärna att allmänheten rapporterar in dovhjortar som dött av oklar orsak till Viltsektionen på SVA. På det viset kan de lättare följa förloppet, säger Johan Varenius, funktionschef för Vilt- och fiskefunktionen på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser