Fullvuxen .22 studsare från Remington

Remingtons nya .22-modell 504 är av en helt annan klass än vad de flesta äldre modeller av Remingtons .22-studsare har varit. Tanken går närmast till Sako Finnfire med en solid, välbyggd mekanism. Remington 504 är en fin och välbalanserad .22-studsare som dock har priset som en avskräckande faktor.

Studsare i .22 Long Rifle brukar inte ha samma klass och finish som sina större kusiner i grövre kalibrar. Några lysande undantag finns. Sako Finnfire är ett av dessa och även Remington 504 hör till toppskiktet bland .22-studsarna för jakt. Småviltstudsaren från Remington är väldigt välbyggd och mekanismen är kraftig och även snyggt designad.
Betraktar man studsaren från sidan tror man knappast att det rör sig om en .22:a. Det är bara det korta utkastarurtaget i låset som avslöjar att det inte är ett vapen för några större patroner.
Kolven är även den en aning nättare än vad man finner på en studsare för större patroner. Proportionerna är väl avvägda och man kan lätt förledas att tro att det är en lättviktsstudsare för älgjakt.

Gott om stål
Själva lådan är rund och betydligt grövre än på de flesta jaktvapen i .22 Long Rifle. Att repetera Remington 504 känns väldigt gediget och förtroendeingivande.
Slutstycket har samma diameter som på de flesta andra .22-studsare. Slutstycket har inga separata låsklackar utan låser med hjälp av roten på slutstyckshandtaget. En vanligt förekommande lösning på .22-bössor som fungerar mycket bra.
Remington har valt dubbla utdragare på var sida av slutstycket. Utdragningen fungerade perfekt på teststudsaren. Magasinet är relativt brett men rymmer trots omfånget endast sex patroner. Fastsättningen av magasinet är välgjort och fungerar helt perfekt. Magasinet sticker inte ut under stocken. När magasinet frigörs med en tangent i framkant landar det i handen, genomtänkt och bra konstruktion!
Patronuppföraren i magasinet har en starkt lysande färg vilket gör att man snabbt ser om patronerna är slut i magasinet, smart. Både lådan och pipan har en blästrad, matt finish.

Stocken
Stocken på testvapnet är av tämligen ordinär valnöt utan större liv eller ådring. Med tanke på att studsaren är relativt dyr för att vara en .22:a kanske man kunde förvänta sig ett lite mer livfullt trä.
De flesta av Remingtons kolvar har ett pistolgrepp som har liten radie och utrymme för handen. På 504-modellen blir detta ännu mer påtagligt eftersom kolven är ett nummer mindre än på exempelvis 700-serien. Trots att en av vapentestarna har små händer upplevdes pistolgreppet som trångt och en aning obekvämt. Ett öppnare pistolgrepp gör att man lättare kan greppa kolven bekvämt i alla skjutställningar.
En diskret och bra gummibakkappa ser till att kolven inte blir ful i bakkant och ger ett bra skydd. Kolven är förhållandevis kort och vi misstänker att skyttar och jägare med långa armar kommer att uppleva bössan som i kortaste laget.

Bra avtryckarmekanism
Även avtryckarmekanismen håller hög klass på Remington 504. Det är som på de flesta bössor från USA på tok för hårt ställt vid leverans men det är fullt justerbart så det går utmärkt att få det rent och lätt.
Säkringen spärrar trycket men inte slutstycket, bra om man vill plundra bössan säkrad. Det som kan inträffa är att man hakar i slutstycket och öppnar mekanismen när man går med studsaren laddad. Det är knappast något större problem.
Själva avtryckarskon fångade vår uppmärksamhet. Den är välslipad och elegant, avgjort snyggare och mer avrundad än på den populära 700-serien. Varbygeln är tillverkad av lättmetall medan botten på magasinet och dess tangent är tillverkade av plast. Mekanismen hålls på plats av tre insexskruvar. Två på var sida om varbygeln och en genom plattan som håller magasinets chassi på plats.

Skyttet
Som de flesta bössor .22 Long Rifle är valet av patroner avgörande för precisionen. Ett grundrecept för täta träffbilder är dyra matchpatroner som går cirka 330 meter per sekund. Dessa fungerar bra i de flesta vapen men vill man hitta en billig patron som slår tätt kan man behöva lägga ner lite tid på skjutbanan med olika patronsorter. Å andra sidan kan detta vara ett bra sätt att bekanta sig med nykomlingen i vapenskåpet.
Vad som slår tätt i en enskild bössa kan variera en hel del, även mellan modeller av samma bössa. Vi testade billiga patroner från Lapua, Norma och RWS. Lapuas bulkpackade patroner gav bästa träffbilderna bland budgetalternativen. Fullt tillräckligt för jakt på normala avstånd för en .22 Long Rifle. 20–25 millimetersgrupper på 50 meter gick att få till med Lapuas billiga skott.
Vi har ett parti av Lapuas Scoremaxpatroner som vi brukar ta fram för att testa hur bra .22-bössor går. Just detta parti Scoremax slår fruktansvärt tätt i bössor som går bra. Även Remingtonbössan gillade dessa patroner och några femskottsträffbilder utan papper mellan kulhålen presterades inomhus på 50 meter. Lapuas skidskytteammunition visade sig fungera mycket bra.

Kanske i dyraste laget
Remington 504 är utan tvekan en av de absolut bästa och mest gedigna .22 Long Rifle-studsare vi tittat på. Mekanismen, trycket och magasinet är av toppklass. Kolven tycker vi kunde vara av ett lite annat snitt med öppnare pistolgrepp för att vi skulle ge vapnet ett absolut toppbetyg.
Det höga priset bidrar ytterligare till en lite kritisk attityd när det gäller dessa detaljer. Det finns en modell av Remington 504 med en laminatkolv i Monte Carlo utförande och tyngre pipa. Den ser också väldigt fin ut på bild men Monte Carlo kolven är nog inte riktigt lika bekväm i olika skjutställningar som en rak klassisk kolv.
Priset är relativt högt på Remington 504, men om man gillar kolven och tänker satsa en slant på en .22 Long Rifle är denna småviltstudsare inget dumt val.

Modell: Remington 504 lr Vikt: 2,8 kg
Längd: 101 cm
Piplängd: 52 cm
Kaliber: .22 Long Rifle
Säkring: Spärrar trycket
Trycke: Justerbar avtryckarmekanism
Pris: Cirka 7 995 kr
Generalagent: Jaguargruppen

5.gifHelhetsintryck: Välbalanserat vapen med mycket ”Vill-ha-känsla”.

5.gifPrecision: Tolererade i stort sett alla de patroner vi prövade.

5.gifTrycke: Avtryckarmekanismen har alla de justeringsmöjligheter man vill ha.

5 – mycket bra 4 – Bra 3 – Godkänd – 2 – Hyfsad 1 – Dålig

Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
thomas.eriksson@jaktjournalen.se
stefan.karlsson@jaktjournalen.se
JJ april 2005

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser