Fryst björnhuvud bevis i norrbottnisk jaktbrottshärva

Norrbotten (JJ) Flera månaders hemlig telefonavlyssning, bilder på döda rovdjur och ett fryst huvud efter en forskningsmärkt björn. Det är några av ingredienserna i det åtal som nu väcks mot fem män som misstänks för illegal rovdjursjakt i Norrbotten.

Polisen satte in hemlig telefonavlyssning mot de misstänkta i jaktbrottshärvan i Norrbotten. Foto: Istock, fotomontage

Polisen fick tips om att männen sysslade med grov illegal jakt. Eftersom de misstänkta brotten kan ge mer än två års fängelse kunde polisen sätta in hemlig telefonavlyssning under sommaren 2016.

Den 31 juli greps de misstänkta i en massiv insats, där ett 40-tal poliser deltog.Enligt de mediauppgifter som finns i nuläget är de fysiska bevisen ett björnskinn och en björnskalle i påträffades vid husrannsakningarna.

– När forensikerna flätat samman alla uppgifterna från datorerna, telefonerna, GPS har vi kunnat se var hundarna och männen har rört sig och på så sätt har vi lyckats koppla den informationen med de dödade djuren. Vi har också bilder från mobiltelefoner på fällda djur men även en filmsekvens där ett lodjur plågas, säger åklagare Åse Schoultz till Norrbottens-kuriren.

Björnhuvud i fryscontainer

I övrigt är åklagarens bevisning exempelvis sms-trafik mellan männen. De har bland annat skickat smile- och fyrverkerisymboler till varandra i samband med tillfällena då rovdjur misstänks ha dödats illegalt.

Hos en av de missänkta, en man som haft uppdrag för länsstyrelsen och varit knuten till Skandinaviska björnforskningsprojektet, påträffades huvudet efter en forskningsbjörn.

Enligt Svensk Jakt såg forskarna i januari 2013 att björnens sändare skickade uppgifter om sjunkande temperatur. Slutsatsen blev att björnen tappat sändaren.

Mannen som nu missänks för grovt jakthäleri skickades ut till idet för att hämta sändaren. Han överlämnade den till björnforskarna.
Vid polisens tillslag den 31 juli visade det sig att björnens huvud förvarades i en fryscontainer som den missänkte förfogade över hemma på sin gård.

De fem misstänkta nekar till anklagelserna om grova jaktbrott. De har inte lämnat några förklaringar till de bilder på döda rovdjur som polisen påträffat i deras mobiltelefoner.

Upp till fyra års fängelse

Norrbottens-kuriren återger delar ur förhören ordagrant. En av de misstänkta hade exempelvis en bild på ett snarat lodjur i sin telefon, men han kan inte förklara hur bilden hamnat där eller vem som tagit den.

En annan av de misstänkta konfronteras med en bild på en död björn och en person. Mannens advokat säger i förhöret att personen på bilden ser ut som hans klient.

Den misstänkte har dock ingen förklaring.
– Det enda jag ser är en björn och att det sitter en person där och tittar på, säger mannen.

Förhörsledaren: Vem är personen?
– Ja jag måste säga att det är likt mig i alla fall, nåt annat kan jag ju inte säga men nåt mer kan jag då inte säga. Men jag kan inte påminna mig nånting…, svarar mannen.

Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse mellan sex månader och fyra år.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser