Fryst björnhuvud bevis i norrbottnisk jaktbrottshärva

Norrbotten (JJ) Flera månaders hemlig telefonavlyssning, bilder på döda rovdjur och ett fryst huvud efter en forskningsmärkt björn. Det är några av ingredienserna i det åtal som nu väcks mot fem män som misstänks för illegal rovdjursjakt i Norrbotten.

Polisen satte in hemlig telefonavlyssning mot de misstänkta i jaktbrottshärvan i Norrbotten. Foto: Istock, fotomontage

Polisen fick tips om att männen sysslade med grov illegal jakt. Eftersom de misstänkta brotten kan ge mer än två års fängelse kunde polisen sätta in hemlig telefonavlyssning under sommaren 2016.

Den 31 juli greps de misstänkta i en massiv insats, där ett 40-tal poliser deltog.Enligt de mediauppgifter som finns i nuläget är de fysiska bevisen ett björnskinn och en björnskalle i påträffades vid husrannsakningarna.

– När forensikerna flätat samman alla uppgifterna från datorerna, telefonerna, GPS har vi kunnat se var hundarna och männen har rört sig och på så sätt har vi lyckats koppla den informationen med de dödade djuren. Vi har också bilder från mobiltelefoner på fällda djur men även en filmsekvens där ett lodjur plågas, säger åklagare Åse Schoultz till Norrbottens-kuriren.

Björnhuvud i fryscontainer

I övrigt är åklagarens bevisning exempelvis sms-trafik mellan männen. De har bland annat skickat smile- och fyrverkerisymboler till varandra i samband med tillfällena då rovdjur misstänks ha dödats illegalt.

Hos en av de missänkta, en man som haft uppdrag för länsstyrelsen och varit knuten till Skandinaviska björnforskningsprojektet, påträffades huvudet efter en forskningsbjörn.

Enligt Svensk Jakt såg forskarna i januari 2013 att björnens sändare skickade uppgifter om sjunkande temperatur. Slutsatsen blev att björnen tappat sändaren.

Mannen som nu missänks för grovt jakthäleri skickades ut till idet för att hämta sändaren. Han överlämnade den till björnforskarna.
Vid polisens tillslag den 31 juli visade det sig att björnens huvud förvarades i en fryscontainer som den missänkte förfogade över hemma på sin gård.

De fem misstänkta nekar till anklagelserna om grova jaktbrott. De har inte lämnat några förklaringar till de bilder på döda rovdjur som polisen påträffat i deras mobiltelefoner.

Upp till fyra års fängelse

Norrbottens-kuriren återger delar ur förhören ordagrant. En av de misstänkta hade exempelvis en bild på ett snarat lodjur i sin telefon, men han kan inte förklara hur bilden hamnat där eller vem som tagit den.

En annan av de misstänkta konfronteras med en bild på en död björn och en person. Mannens advokat säger i förhöret att personen på bilden ser ut som hans klient.

Den misstänkte har dock ingen förklaring.
– Det enda jag ser är en björn och att det sitter en person där och tittar på, säger mannen.

Förhörsledaren: Vem är personen?
– Ja jag måste säga att det är likt mig i alla fall, nåt annat kan jag ju inte säga men nåt mer kan jag då inte säga. Men jag kan inte påminna mig nånting…, svarar mannen.

Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse mellan sex månader och fyra år.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser