Fryst björnhuvud bevis i norrbottnisk jaktbrottshärva

Norrbotten (JJ) Flera månaders hemlig telefonavlyssning, bilder på döda rovdjur och ett fryst huvud efter en forskningsmärkt björn. Det är några av ingredienserna i det åtal som nu väcks mot fem män som misstänks för illegal rovdjursjakt i Norrbotten.

Polisen satte in hemlig telefonavlyssning mot de misstänkta i jaktbrottshärvan i Norrbotten. Foto: Istock, fotomontage

Polisen fick tips om att männen sysslade med grov illegal jakt. Eftersom de misstänkta brotten kan ge mer än två års fängelse kunde polisen sätta in hemlig telefonavlyssning under sommaren 2016.

Den 31 juli greps de misstänkta i en massiv insats, där ett 40-tal poliser deltog.Enligt de mediauppgifter som finns i nuläget är de fysiska bevisen ett björnskinn och en björnskalle i påträffades vid husrannsakningarna.

– När forensikerna flätat samman alla uppgifterna från datorerna, telefonerna, GPS har vi kunnat se var hundarna och männen har rört sig och på så sätt har vi lyckats koppla den informationen med de dödade djuren. Vi har också bilder från mobiltelefoner på fällda djur men även en filmsekvens där ett lodjur plågas, säger åklagare Åse Schoultz till Norrbottens-kuriren.

Björnhuvud i fryscontainer

I övrigt är åklagarens bevisning exempelvis sms-trafik mellan männen. De har bland annat skickat smile- och fyrverkerisymboler till varandra i samband med tillfällena då rovdjur misstänks ha dödats illegalt.

Hos en av de missänkta, en man som haft uppdrag för länsstyrelsen och varit knuten till Skandinaviska björnforskningsprojektet, påträffades huvudet efter en forskningsbjörn.

Enligt Svensk Jakt såg forskarna i januari 2013 att björnens sändare skickade uppgifter om sjunkande temperatur. Slutsatsen blev att björnen tappat sändaren.

Mannen som nu missänks för grovt jakthäleri skickades ut till idet för att hämta sändaren. Han överlämnade den till björnforskarna.
Vid polisens tillslag den 31 juli visade det sig att björnens huvud förvarades i en fryscontainer som den missänkte förfogade över hemma på sin gård.

De fem misstänkta nekar till anklagelserna om grova jaktbrott. De har inte lämnat några förklaringar till de bilder på döda rovdjur som polisen påträffat i deras mobiltelefoner.

Upp till fyra års fängelse

Norrbottens-kuriren återger delar ur förhören ordagrant. En av de misstänkta hade exempelvis en bild på ett snarat lodjur i sin telefon, men han kan inte förklara hur bilden hamnat där eller vem som tagit den.

En annan av de misstänkta konfronteras med en bild på en död björn och en person. Mannens advokat säger i förhöret att personen på bilden ser ut som hans klient.

Den misstänkte har dock ingen förklaring.
– Det enda jag ser är en björn och att det sitter en person där och tittar på, säger mannen.

Förhörsledaren: Vem är personen?
– Ja jag måste säga att det är likt mig i alla fall, nåt annat kan jag ju inte säga men nåt mer kan jag då inte säga. Men jag kan inte påminna mig nånting…, svarar mannen.

Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse mellan sex månader och fyra år.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser