Fruktar varginvasion

Norge (JJ) Den inställda licensjakten på varg i Sverige kan medföra ökad inflyttning av varg till Norge.

– Vi kan få en dramatisk ökning av angrepp på vår tamboskap, säger Nils T Bjørke, ledare för Norge Bondeslag till Avisens Nyhetsbyrå (ANB)

Norska myndigheter vill att rovdjurskonflikten minskar. Den uteblivna svenska licensjakten ser ut att få motsatt effekt. I gränstrakterna mot Norge är det få ytor som inte redan är etablerade revir. Varghannar lär därför vandra vidare väster ut i jakt på egna revir och partners.

Nils T Bjørke kräver nu att myndigheterna tar höjd för den förväntade varginvasionen och ger tillåtelse till utökad vargjakt innan fåren släpps ut på bete.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser