Fruktar varginvasion

Norge (JJ) Den inställda licensjakten på varg i Sverige kan medföra ökad inflyttning av varg till Norge.

– Vi kan få en dramatisk ökning av angrepp på vår tamboskap, säger Nils T Bjørke, ledare för Norge Bondeslag till Avisens Nyhetsbyrå (ANB)

Norska myndigheter vill att rovdjurskonflikten minskar. Den uteblivna svenska licensjakten ser ut att få motsatt effekt. I gränstrakterna mot Norge är det få ytor som inte redan är etablerade revir. Varghannar lär därför vandra vidare väster ut i jakt på egna revir och partners.

Nils T Bjørke kräver nu att myndigheterna tar höjd för den förväntade varginvasionen och ger tillåtelse till utökad vargjakt innan fåren släpps ut på bete.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser