Fruktad älgsjukdom i Värmland?

Karlstad (JJ) Det första fallet av den fruktade älgsjukdomen CWD, Chronic wasting disease, kan ha upptäckts i Värmland. Det handlar om en älg hittad på en skogsbilväg i Ekshärad.

Chronic wasting disease, CWD eller förtviningssjuka på svenska, är en smittsam och dödlig sjukdom. I Norge har två älgar och en vildren konstaterats bära på smittan och sedan dess har såväl norska som svenska myndigheter infört en passiv övervakning. Nu kan alltså det första fallet ha nått Sverige. I måndags kväll blev jaktledare i Hamra Viltvårdsområde i Ekshärad, Fredrik Byh, uppringd av en jaktkamrat som sett en avmagrad älgko som låg på en skogsbilväg, intill stod en kalv:

Svenska jägareförbundet har samlat information kring sjukdomen på sin hemsida sedan en tid tillbaka och förbereder en aktiv roll när kartläggningen i Sverige ska göras. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, arbetar som bäst med att ta fram en strategi. SVA behöver nämligen hjärnvävnad från de älgar som misstänks bära sjukdomen. Inte helt enkelt om man bor i Ekshärad.

Om älgen i Ekshärad är smittad med CWD är alltså inte klarlagt ännu, men bara misstanken skapar oro tycker Fredrik Byh:

På Statens veterinärmedicinska hoppas man få in älgdelarna i början av nästa vecka. Ett besked om det handlar om den fruktade älgsjukdomen bör då kunna lämnas i slutet av veckan, uppger P4 Värmland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser