Fruktad älgsjukdom i Värmland?

Karlstad (JJ) Det första fallet av den fruktade älgsjukdomen CWD, Chronic wasting disease, kan ha upptäckts i Värmland. Det handlar om en älg hittad på en skogsbilväg i Ekshärad.

Chronic wasting disease, CWD eller förtviningssjuka på svenska, är en smittsam och dödlig sjukdom. I Norge har två älgar och en vildren konstaterats bära på smittan och sedan dess har såväl norska som svenska myndigheter infört en passiv övervakning. Nu kan alltså det första fallet ha nått Sverige. I måndags kväll blev jaktledare i Hamra Viltvårdsområde i Ekshärad, Fredrik Byh, uppringd av en jaktkamrat som sett en avmagrad älgko som låg på en skogsbilväg, intill stod en kalv:

Svenska jägareförbundet har samlat information kring sjukdomen på sin hemsida sedan en tid tillbaka och förbereder en aktiv roll när kartläggningen i Sverige ska göras. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, arbetar som bäst med att ta fram en strategi. SVA behöver nämligen hjärnvävnad från de älgar som misstänks bära sjukdomen. Inte helt enkelt om man bor i Ekshärad.

Om älgen i Ekshärad är smittad med CWD är alltså inte klarlagt ännu, men bara misstanken skapar oro tycker Fredrik Byh:

På Statens veterinärmedicinska hoppas man få in älgdelarna i början av nästa vecka. Ett besked om det handlar om den fruktade älgsjukdomen bör då kunna lämnas i slutet av veckan, uppger P4 Värmland.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser