Fritt fram för åtelkameror?

– De som vill sätta upp en åtelkamera i skogen behöver nog inte vara rädda för att bli åtalade.

Den slutsatsen drar kammaråklagare Christer Almfeldt, som inte överklagar den friande domen i Hässleholm. Skriver Hallandsposten.

Uttalandet kommer med anledning av den danske jägaren som  hamnade inför rätta åtalad för brott mot lagen om allmän kameraövervakning. Jägaren hade satt upp kameran vid en åtel för att hålla bättre koll på vilka och hur många vildsvin som kom dit och åt.

Åklagaren yrkade på att han skulle bli av med sin kamera och betala 50 dagsböter, vilket i hans fall innebar 17 000 kronor – men så blev det inte. I stället ansåg Hässleholms tingsrätt att brottet var så ringa att inget straff skulle dömas ut.

– Domen är så tydlig att vi inte tänker överklaga den, säger kammaråklagare Christer Almfeldt på onsdagen, sista dagen för att vända sig till hovrätten för en högre prövning i fallet.

– Domstolen säger ju att allmänheten inte kan förväntas vilja uppehålla sig mitt ute i skogen i någon större omfattning. Därmed anser jag att det är fritt fram om man sätter kameran vid exempelvis en åtel och inte precis intill en vandringsled, säger åklagaren.

Den man som i somras fälldes för att ha satt upp viltkameror utanför Arboga hade riktat dem mot en kontroll i en orienteringstävling och då blev en kvinnlig orienterare orolig att hon fastnat på bild när hon uträttade sina behov i naturen.

– Förnuftet har nu segrat, jag har hela tiden hävdat att risken för att någon blir kränkt ute i skogen är oerhört liten, säger Peter Nilsson i Halmstad som driver hemsidan www.viltkamera.se.

– Men det ligger också ett ansvar på oss som sätter upp kamerorna att sköta det snyggt, tillägger han, till Hallandsposten.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser