Friade jägare får nu vapen tillbaka

Lillhärdal (JJ) Polisen har ändrat sig och nu får samtliga misstänkta jägare i Lillhärdalsfallet tillbaka sina vapen. De friades i vintras från brottsmisstanke av Mora Tingsrätt.

Anders Dunder i Sveg och en anonym Lillhärdalsbo greps tillsammans med ytterligare tre män från Lillhärdal i maj 2012 misstänkta för grovt jaktbrott på varg i Tandsjöreviret i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna.

Samtliga fem misstänktas vapen beslagtogs, tre har tidigare fått dem tillbaka och på måndagen fick Dunder och Lillhärdalsbon besked om att även deras vapen kommer att hamna i ägarnas händer.

Beslutet togs av Nils Olov Gärdin vid polismyndigheten i Jämtland och Västernorrland, som har bemyndigande att fatta beslut i vapenfrågor.

– Jag har gått igenom ärendet väldigt noga och har tagit beslutet att de två ska få tillbaka sina beslagtagna vapen och det kommer att ske nästa vecka. Man måste se till helheten i det här fallet och jag har funnit att det inte finns några skäl att behålla deras vapen hos polisen. Sedan blir det en annan historia vad Svea Hovrätt kommer fram till i det överklagade Lillhärdalsfallet, säger Nils Olav Gärdin.

Anders Dunder och Lillhärdalsbon har alltså haft sina samtliga vapen beslagtagna i över tre år och inte kunnat delta i älgjakt och liknande.

– Jag är ganska säker på att polisens beslut grundar sig på att man fått kalla fötter i och med misstaget att beslagta alla vapen. Jag har missat tre års älgjakt på grund av att vapnen varit beslagtagna. Det klart man är glad nu, säger Anders Dunder.

För Anders Dunders del innebär det att han får tillbaka sex vapen och kan återigen göra sig redo för årets älgjakt.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser