Friade jägare får nu vapen tillbaka

Lillhärdal (JJ) Polisen har ändrat sig och nu får samtliga misstänkta jägare i Lillhärdalsfallet tillbaka sina vapen. De friades i vintras från brottsmisstanke av Mora Tingsrätt.

Anders Dunder i Sveg och en anonym Lillhärdalsbo greps tillsammans med ytterligare tre män från Lillhärdal i maj 2012 misstänkta för grovt jaktbrott på varg i Tandsjöreviret i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna.

Samtliga fem misstänktas vapen beslagtogs, tre har tidigare fått dem tillbaka och på måndagen fick Dunder och Lillhärdalsbon besked om att även deras vapen kommer att hamna i ägarnas händer.

Beslutet togs av Nils Olov Gärdin vid polismyndigheten i Jämtland och Västernorrland, som har bemyndigande att fatta beslut i vapenfrågor.

– Jag har gått igenom ärendet väldigt noga och har tagit beslutet att de två ska få tillbaka sina beslagtagna vapen och det kommer att ske nästa vecka. Man måste se till helheten i det här fallet och jag har funnit att det inte finns några skäl att behålla deras vapen hos polisen. Sedan blir det en annan historia vad Svea Hovrätt kommer fram till i det överklagade Lillhärdalsfallet, säger Nils Olav Gärdin.

Anders Dunder och Lillhärdalsbon har alltså haft sina samtliga vapen beslagtagna i över tre år och inte kunnat delta i älgjakt och liknande.

– Jag är ganska säker på att polisens beslut grundar sig på att man fått kalla fötter i och med misstaget att beslagta alla vapen. Jag har missat tre års älgjakt på grund av att vapnen varit beslagtagna. Det klart man är glad nu, säger Anders Dunder.

För Anders Dunders del innebär det att han får tillbaka sex vapen och kan återigen göra sig redo för årets älgjakt.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser