Friad från tjuvjakt kräver pengar för älgkött

Älvdalen (JJ) En av de män som greps 2005 misstänkt för tjuvjakt på älg kan komma att få 5 000 kronor i skadestånd för att åklagaren beslagtog det älgkött som mannen hade i ett uthus vid en fäbod.

Mannen iakttogs under hösten 2005 med en tungt lastad bil. Senare fann man en slaktplats och älgkött i ett uthus vid mannens fäbod. Den misstänkte hävdade att han köpt köttet.
Åklagaren kunde inte finna bevis för att få mannen fälld, så åtal väcktes aldrig. Mannen har begärt skadestånd på 15 120 kronor för älgköttet.
Riksåklagaren anser dock att han endast ska ha 5 000 kronor, den summa som han sagt att han betalat för älgköttet. Justitiekanslern som ska fatta det slutgiltiga beslutet om ersättningen.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser