Framtidens provregler ovissa i älghundklubben

Växjö (JJ) Som sista lokalklubb röstade nyligen Sydsvenska Älghundklubben nej till förslaget om gemensamma nordiska jaktprovsregler.

Magnus Jensen, ordförande i Svenska Älghundklubben, hoppas på ett ja för gemensamma provregler för älghundar i Norden. Foto: Holger Nilsson

Under flera år har Svenska Älghundklubben (SÄK) arbetat för att klubben ska ansluta sig till gemensamma nordiska jaktprovsregler. Det har också varit SKK:s förhoppning att så skulle ske, men frågan står ännu och väger. Det har blivit en segsliten fråga och nu ska allt avgöras vid årsstämman den 23 april i Karlstad.

Under vintern har de tio lokaklubbarna röstat, sist ut var Sydsvenska Älghundklubben som röstade nej.

Följande klubbar har röstat ja: Västerbottens Älghundklubb, Västernorrland, Östsvenska, Bergslagen och Gävleborg.

De klubbar som röstat nej är: Dalarna, Jämtland/Härjedalen (med tre rösters marginal), Norrbotten, Västsvenska och Sydsvenska.

Förutom lokalklubbarna har även rasklubbarna var sin röst, Jämthundklubben har sagt nej och Gråhundklubben ja. Men alla klubbar har ännu inte sagt sitt. Oavsett vilket svar de ger kommer frågan först på årsstämman att få ett definitivt avgörande.

– Röstningen i lokalklubbarna är fem-fem och det är relativt oväntat. I styrelsen hade vi trott på en större övervikt för ja-röster, vi har fått ganska många indikationer på detta under resans gång. Under det arbete vi lagt ned för att lägga fram ett förslag som även nej-sidan skulle kunna acceptera har vi gjort även dem till viljes så långt det har varit möjligt. Det regelförslag som nu ligger på bordet är så likt vårt nuvarande så det finns inget vi kan förlora på att anta det.

– Men ändå röstar man emot när det blir röstning. Det är lätt att tappa respekten för den processen, när de får igenom sin vilja, men ändå säger nej, förklarar SÄK:S ordförande Magnus Jensen.
– Älghundklubbarna i både Norge och Finland har varit mycket tillmötesgående i vår process. Tyvärr finns det en obefogad rädsla över att Norge och Finland ska ta makten över våra regler. Men det är alltid SKK (Svenska Kennelklubben) som har sista ordet sedan lokalklubbarnas delegater röstat på årsstämman, understryker Jensen.

Just nu är läget mycket ovisst, men Jensen ser en fara för de mindre rasklubbarna om man inte kan samarbeta i hela norden.

– Inom SÄK ska vi tillsammans jobba för alla älghundsrasers bästa. Hälleforsare, Vit älghund och ryskeuropeisk laika har liten avelsbas i Sverige, ett nordiskt samarbete både inom provregler och avel borde vara en självklarhet, vi är trots allt en klubb för alla älghundsraser och borde vilja hjälpa varandra framåt, förklarar Jensen.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser