Framgångsrika vildsvinsjägare

Karlshamn (JJ) I Ringamåla har jägare och bönder inlett ett framgångsrikt samarbete för att få bukt med vildsvinens skador på böndernas grödor. Jägarna i vildsvinsgruppen stör, skrämmer och håller ett högt jakttryck mot vildsvinen.

Det senaste året har Peter Truedsson och andra jägare jobbat intensivt med att hjälpa bönder att få bukt med vildsvinsskador.
Han och de andra i den särskilda vildsvinsgruppen har jakten som hobby. Ett ovanligt tidskrävande intresse. Själv är han medlem i Ringamåla Älgskötselområde men samarbetar också med jaktlagen i Halasjöbygdens Älgskötselområde. Han är också skyddsjägare åt kommunen i Långasjönäs naturreservat. Dessutom ställer han upp för eftersök på trafik- och jaktskadat vilt. Ibland jagar han på andra håll i Sverige, framför allt i Sörmland.
– Vi är många som har suttit ute på nätterna. Men det har gett resultat och bönderna i Ringamåla är väldigt nöjda. Vi har hållit ett hårt jakttryck och haft en strategi där vi hela tiden stört och skrämt iväg vildsvinen, säger han till Blekinge läns tidning.
– Jag tror på ett hårt jakttryck. Men då måste man släppa in fler jägare som verkligen vill hålla på med vildsvinen under hela året, säger Truedsson.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser