Framgångsrika vildsvinsjägare

Karlshamn (JJ) I Ringamåla har jägare och bönder inlett ett framgångsrikt samarbete för att få bukt med vildsvinens skador på böndernas grödor. Jägarna i vildsvinsgruppen stör, skrämmer och håller ett högt jakttryck mot vildsvinen.

Det senaste året har Peter Truedsson och andra jägare jobbat intensivt med att hjälpa bönder att få bukt med vildsvinsskador.
Han och de andra i den särskilda vildsvinsgruppen har jakten som hobby. Ett ovanligt tidskrävande intresse. Själv är han medlem i Ringamåla Älgskötselområde men samarbetar också med jaktlagen i Halasjöbygdens Älgskötselområde. Han är också skyddsjägare åt kommunen i Långasjönäs naturreservat. Dessutom ställer han upp för eftersök på trafik- och jaktskadat vilt. Ibland jagar han på andra håll i Sverige, framför allt i Sörmland.
– Vi är många som har suttit ute på nätterna. Men det har gett resultat och bönderna i Ringamåla är väldigt nöjda. Vi har hållit ett hårt jakttryck och haft en strategi där vi hela tiden stört och skrämt iväg vildsvinen, säger han till Blekinge läns tidning.
– Jag tror på ett hårt jakttryck. Men då måste man släppa in fler jägare som verkligen vill hålla på med vildsvinen under hela året, säger Truedsson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser