Framgångar för Ralph Perssons hundar

Ljusdal (JJ) Björnjägaren Ralph Persson har haft en framgångsrik jaktstart för sina plotthundar, både i Gävleborgs län och nu i Jämtlands län. Tre björnar har hittills skjutits för hundarna.

Ralph Persson har med sig sin kamrat Darrel Jonet från Iron River, USA som han köpt flera hundar av. De två senaste köpta hundarna Xena och RJ står också bakom den största björnen, en hanne på 211 kilo som Fredrik Ängh, Alfta sköt i lördags på Alfta södra jaktvårdsområde efter en spännande jakt med 4,5 timmars gångstånd.

Darrel Jonet, Ralph Persson och Fredrik Ängh med en björnhanne  på 211 kg. De två plotthundarna Xena och RJ (Ruger Junior) stod för  hundjobbet.
I går lyckades dessutom Fredrik Ängh skjuta ytterligare en björn för Ralphs hundar i Sörviken, Jämtland. Grannlagets hundar hade drivit över en björn på Ralphs jaktmark och därför fortsatte hans jaktlag jakten med egna RJ och Alabama.

– Vi visste att det var en stor björn men när det väl small i Fredriks pass var det en 95 kilos hona som låg där. Hundarna måste bytt björn på vägen, säger han.

– I dag ska hundarna få vila. De är rätt trötta efter ett par intensiva björnjaktsdagar.

Honan på 95 kilo som föll i Sörviken, Hammerdal kommun.
AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser