Fotograferade björn som jagade älg längs vägen

HARADS(JJ). Tomas Harju lyckades ta en unik bild av en björn som jagar en älg mitt på vägen. - Jag har aldrig sett något liknande, säger Tomas Harju till Norrbottens-Kuriren.

Varje dag pendlar han från Harads till Boden. Och vilda djur är det många bilister som får se, men Tomas Harjus upplevelse var nästan osannolik. 

På onsdagsmorgonen åkte han som vanligt till jobbet, några kilometer söder om Harads fick han se björnen som jagade en fjolårskalv på vägen. 
– Först trodde jag att det var två älgar. Sedan såg jag att det ju var en björn, berättar Harju som följde efter med bilen en bra bit. 

Efter ett tag sprang både djuren in i skogen åt var sitt håll. Den här gången klarade sig älgen. 
– Ja, man kan säga att jag har varit livräddare så här på morgonen, säger Thomas Harju. 

Tack vare sin mobilkamera  kunde han dokumentera händelsen.
– Men det tog en stund innan jag fick fram telefonen och kunde fota, jag var alldeles darrig. 
Du kan se den fantastiska bilden på tidningen Norrbottens-Kurirens hemsida.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser