Föryngring i Tandsjöreviret

JÄMTLANDS LÄN(JJ). Fyra vargvalpar har fötts i Tandsjöreviret i år. Samtliga valpar är av hankön. Det har länsstyrelsen och Skandinaviska Vargprojektet kunnat konstatera.

Det är bara den vuxna hanens sändare som fungerar och skickar positionsangivelser. 
Genom denna teknik kan vargens position följas på vargwebben. 
Syftet med denna tjänst är att den ska hjälpa till att undvika skador på bland annat tamdjur. 

Men medan valparna är små kommer inte allmänheten att kunna se några positionsangivelser från vargen på webben. Detta har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, bestämt för att lyans position inte ska röjas. 
Bland andra fäbodbrukare kommer dock att kunna få mer information om de kontaktar länsstyrelsen. 

Källa: Länsstyrelsen i Jämtlands län.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser