Förväxlade bäver och utter – döms för jaktbrott

Örnsköldsvik (JJ) En man döms för jaktbrott efter att ha skjutit en utter. Han trodde det var en bäver.

Jägare måste vara extra försiktiga när de skjuter djur i vattendrag, påpekar Örnsköldsviks tingsrätt. En jägare förväxlade bäver med utter. Foto: Gettyimages

Allehanda rapporterar att det var i maj förra året som mannen var på jakt vid ett vattendrag i Örnsköldsviks kommun och fällde en utter. Mannen trodde att han såg en bäver och sköt.

Den förklaringen köper tingsrätten men menar att jägare måste ha god artkännedom och vara extra försiktiga när djur skjuts i vattendrag. Detta eftersom risken för förväxling av djurart är större i vatten, enligt rätten.

Tingsrätten tycker att det räcker att mannen döms för jaktbrott av normalgraden, inte grovt jaktbrott som åklagaren yrkat på.

Domen blir dagsböter.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser