Förvaltningsrätten stoppar inte lodjursjakten

Luleå (JJ) Lodjursjakten i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet överklagades av både miljö- och jägarorganisationer men det ursprungliga beslutet kvarstår.

Förvaltningsrätten avslog samtliga överklaganden av lodjursjakten i mellersta Sverige. Foto: Istock

Förvaltningsrätten i Luleå har meddelat dom i sju mål som gäller licensjakt efter lodjur i Uppsala, Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro, Västra Götaland och Värmlands län.

Såväl naturskyddsföreningar som jägarförbund har överklagat vissa – och i ett fall samtliga – länsstyrelsers beslut.

Förvaltningsrätten har nu avslagit samtliga överklaganden. Det innebär att länsstyrelsernas beslut består och att licensjakt tillåts inom vissa särskilt angivna områden under perioden 1 mars 2017 – 31 mars 2017.

Rätten har bedömt att länsstyrelserna haft fog för sina beslut och att det saknas skäl att ändra eller upphäva något av de överklagade besluten.

Domarna kan komma att överklagas till Kammarrätten i Sundsvall rapporterar Sveriges domstolar i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser