Förundersökning mot vargskytt läggs ned

HASSELFORS(JJ). Förundersökningen om ett misstänkt jaktbrott i Hasselfors läggs ned. Det var under licensjakten på varg som det sköts mot två vargar inom loppet av en timme, trots att det bara återstod en varg kvar att skjuta i Hasselforsreviret. Den jägare som då sköt ihjäl en varg misstänktes för grovt jaktbrott.

Jakten skulle avbrutits så fort den sista vargen fällts, men det sköts ändå mot två vargar. En varg blev först påskjuten och den försvann, den andra vargen dödades direkt en stund därefter. 

Den jägare som fällde vargen blev alltså misstänkt för grovt jaktbrott. Men nu har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen.
– Man trodde att det bara fanns en varg i området. Därför trodde den misstänkte att det var den redan påskjutne vargen som han sköt mot. Man har ju en skyldighet att fullfölja själva avlivningen, så att säga, säger åklagare Aina Alhem till Karlskoga Kuriren.

Det rörde sig visserligen om en annan varg som fälldes, men åklagaren kan inte se att det handlar om uppsåt eller straffbar oaktsamhet från skyttens sida. Dessutom har jägarens berättelse styrkts av uppgifter från andra personer. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser