Fortsatta vargattacker utanför Edsbyn

Vargar fortsätter att attackera och döda jakthundar utanför Edsbyn. I helgen blev en stövare dödad och en annan svårt riven.

I söndags morse förlorade Klas Adolfsson sin stövare i samband med rävjakt vid Loftsjön, nordväst om Edsbyn. Ytterligare en stövare blev senare på dagen angripen av varg i närområdet. Men den klarade sig med riv- och bitskador.När Klas Adolfsson upptäckte att hunden inte längre drev och var stilla på samma ställe pejlade han in hunden tillsammans med en jaktkamrat. När de hittade pejlhalsbandet utan hund förstod de att något allvarligt hänt, efter ytterligare en timmes letande hittade de den vargrivna stövaren ett hundratal meter bort.– Det är fruktansvärt, myndigheterna håller på att ställa till det så att det inte går att jaga längre, sade Klas Adolfsson, bedrövat.Besiktningsman Sture Nordlund kunde konstatera att stövaren dödats av varg. Vargar som troligen tillhör det så kallade Voxna-reviret där en föryngring gått fram i vår.Förra året blev fyra jakthundar dödade av vargar och två skadade i Ovanåker-Bollnäs-området, enligt Sture Nordlund.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser