Fortsatta loattacker i Boråsområdet

Borås (JJ) Snart har ett 100-tal får dödats av lodjur i skogarna runt Borås och dess kranskommuner. Nu har lodjuren även hittat in i hjorthägn.

Snart har ett 100-tal får dödats av lodjur i Boråsområdet. Foto: Privat.

Under lång tid har fårägarna i Boråstrakten drabbats av ständiga lodjursattacker. Men trots skyddsjakt har man inte lyckats fälla något av de lodjur som specialiserat sig på tamdjur.

Snart har lodjuren dödat nära 100 får i det aktuella området. I går besiktigades två dödade får i Dalsjöfors och i ett dovhjortshägn i Äspered har flera lodjursattacker inträffat de senaste veckorna.

Skyddsjakten fortsätter, men det råder barmark i området och när licensjakten startar den 1 mars blir spårsnö avgörande om man ska lyckas. Totalt är åtta lodjur tilldelade och licensområdet anses som ett av landets lodjurstätaste.

Läs mer om lodjurssituationen i nästa nummer av Jaktjournalen.

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser