Fortsatt vargjakt skamligt för Sverige

Miljöpartiets riksdagsledamot Åsa Romson i miljö- och jordbruksutskottet beklagar att regeringen tillåter vargjakt ytterligare en vinter.

– Dagens beslut är ett ynkligt sätt för Sverige att avsluta det internationella året för biologisk mångfald på. Reaktionerna förra vintern var starka och många i Sverige skäms över det sätt som vi hanterar vårt mest hotade rovdjur på, säger Åsa Romson.

– Vi anser att vargstammen behöver bli fler individer för att vara livskraftig, inte färre. Vi ser också flera problem med experimenterandet med inplantering av djurparksvalpar och utländska vargar. Det finns inte några tecken på att den allmänna vargjakten ökat acceptansen för varg i de kretsar som mest hetsat mot vargen, snarare tvärtom, nu ser man det som ett lovligt byte snarare än en värdefull del av faunan.

– Regeringen borde under alla omständigheter ha ställt in vinterns vargjakt och inväntat EU-kommissionens granskning om den strider mot EU-reglerna. Nu kan kommissionen komma att dra Sverige inför EU-domstolen i slutat av januari, samtidigt som en ny omgång vargar fått stryka med i de svenska skogarna, säger Åsa Romson.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser