Fortsatt vargjakt skamligt för Sverige

Miljöpartiets riksdagsledamot Åsa Romson i miljö- och jordbruksutskottet beklagar att regeringen tillåter vargjakt ytterligare en vinter.

– Dagens beslut är ett ynkligt sätt för Sverige att avsluta det internationella året för biologisk mångfald på. Reaktionerna förra vintern var starka och många i Sverige skäms över det sätt som vi hanterar vårt mest hotade rovdjur på, säger Åsa Romson.

– Vi anser att vargstammen behöver bli fler individer för att vara livskraftig, inte färre. Vi ser också flera problem med experimenterandet med inplantering av djurparksvalpar och utländska vargar. Det finns inte några tecken på att den allmänna vargjakten ökat acceptansen för varg i de kretsar som mest hetsat mot vargen, snarare tvärtom, nu ser man det som ett lovligt byte snarare än en värdefull del av faunan.

– Regeringen borde under alla omständigheter ha ställt in vinterns vargjakt och inväntat EU-kommissionens granskning om den strider mot EU-reglerna. Nu kan kommissionen komma att dra Sverige inför EU-domstolen i slutat av januari, samtidigt som en ny omgång vargar fått stryka med i de svenska skogarna, säger Åsa Romson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser