Fortsatt trögt i rävspillningsinsamling

Uppsala (JJ) Endast 31 procent av de 4 000 rävspillningsprover som ska samlas in har skickats till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning. – Det går trögt, men det är en stort projekt och vi hoppas viltprovtagarna ställer upp, säger Erik Ågren, veterinär på SVA.
Den 8 april hade 1 239 prover av 4 000 skickats in till SVA. Foto: Per Jonson.

Rävens dvärgbandmask har påträffats i Sverige på tre platser. För att kunna övervaka smittspridningen startade SVA tillsammans med Svenska Jägareförbundet ett projekt med viltprovtagare i de lokala jaktvårdskretsarna i hela landet. Tanken var att till årsskiftet 2012/2013 samla in 4 000 prover på rävspillningen.

Ganska snart stod det klart att 4 000 prover aldrig skulle uppnås till årsskiftet och projektet förlängdes. På en del håll i landet har jägare dessutom bojkottat insamlingsuppdraget eftersom utlovad ersättning i tidigare projekt inte dykt upp.

– Jag tror vi behöver stötta provtagarna ytterligare. I teorin ser projektet lätt ut, men det bygger ju på frivillighet. Det viktigaste är att vi får en bra statistisk översikt över hela landet. Om en viltprovare i en kommun plockar rävspillningen i ett begränsat område spelar ingen roll, så länge vi får in prover från alla kommuner och därigenom får en bra spridning över landet, säger Erik Ågren.

Han tror inte att vi kommer bli av med Rävens dvärgbandmask i Sverige. Men någon kapitulering i frågan handlar det inte om.

– Vi måste vara realistiska. Trots gränsbevakning kommer det in hundar och får vi bort den smittan vi i dag har kommer det komma in ny smitta. Det bästa vi kan göra är att övervaka spridningen och öka insatserna i de områden där den finns, säger han.

Om inte alla prover hinner samlas in till halvårsskiftet i år finns det möjlighet att förlänga projektet året ut, men Erik Ågren hoppas resterande prover kommer in.

– Viltprovtagarorganisationen är viktig och kan bidra med värdfull information till forskningen, säger han.

På kontinenten där rävens dvärgbandmask är etablerad sprids smittan med ungefär fyra kilometer per år. 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser