Fortsatt stora betesskador på tall

Mellannorrland (JJ) Enligt Norrskog är betesskadorna på tall fortfarande oroväckande stora på flera håll i Mellannorrland, framför allt i västra Jämtland.

I stora delar av Mellannorrland ligger de färska skadorna på 6-14 procent av ungtallarna. Störst är skadorna i delar av Västra Jämtland där 23 procent av ungtallarna har färska skador. Räknar man in skador från tidigare år är 30-50 procent av ungtallarna älgbetade efter halva tiden i så kallad älgfarlig höjd.

– Efter 2013 års snövinter var skadorna oerhört höga överallt där det inventerades. Nu har vi haft två snälla vintrar på raken. Ändå är skadorna långt över vad som är rimligt. Det är illavarslande, säger Henrik Mårtensson, Skogschef på Persson Invest i ett pressmeddelande.

Betesskadorna har inventerats i Jämtland i älgförvaltningsområdena Strömsund -Sollefteå, Hammerdal -Ragunda, Västjämtland och Berg. I Västernorrland har områdena Älvarna och Örnsköldsvik  inventerats.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser