Fortsatt licensjakt på varg!

Även nästa år kommer licensjakt på varg att genomföras i Sverige. Det meddelade miljöminister Anders Carlgren idag.

Det blir licensjakt på varg också nästa år, om tillräckligt många valpar föds i år. Det sa miljöminister Andreas Carlgren vid ett seminarium där årets jakt utvärderades.

Susanna Löfgren vid Naturvårdsverket som gav en preliminär rapport om årets jakt, vill se några förbättringar, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är bland annat villkoren för jakten, kan vi se till att få en ännu bättre kontroll för att minska risken för överskjutningar eller skadeskjutningar. Det är sådant vi vill titta på, få en bättre kontroll utan att krångla till reglerna, säger Susanna Löfgren.

Med anledning av flera bomskott ser Susanna Löfgren det som en bra utveckling att införa någon form av utbildning för vargjägare. Naturvårdsverket vill också se över användningen av motorfordon som jägarna fick använda för att spåra varg under vinterns jakt.

Man vill också se om det går att hindra överskjutning genom tätare rapportering av antalet skjutna djur. I vintras sköts en varg utöver kvoten på 27 djur.

Inför nästa år är avsikten att licensjakten ska få fortsätta där vargen förökar sig. För acceptansen av vargstammen anses det viktigt med licensjakt. Samtidigt ska Naturvårdsverket se om de kan lyssna bättre på dem som vill bevara vargen och som inte anser sig ha fått gehör för sina synpunkter på samma sätt som jägarna.

De närmsta fem åren ska tjugo vargar tillföras Sverige, först och främst genom att de själva invandrar. Om det behövs ska de flyttas hit. Dagens omkring 200 vargar i Sverige anses vara ett tillfälligt mål. Vad som är en lagom vargstam för Sverige på lång sikt vill regeringen nu utreda, den utredningen beräknas vara klar 2012.

Bengt-Anders Johansson, (M) riksdagsledamot och talesperson i jord- och skogsbruksfrågor, viltvårds- och fiskefrågor samt lantsbruksfrågor, är nöjd med dagens utvärdering av vargjakten och konstaterar att jägarna tagit sitt ansvar när det gäller att förvalta vargstammen:

1. Överskjutningen med en varg har inte hotat vargstammens storlek.
2. Inga vargar med östliga gener ingick bland de fällda djuren.
3. De vargar som sköts hade genetiska negativa anlag.
4. Samarbetet mellan jägare och myndigheter har gått smärtfritt.

– De möjligheter till förbättringar som studien redovisar ska vi givetvis ta till oss, säger Bengt-Anders Johansson. 
 

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser