Fortsatt höga miljökrav men inget totalförbud mot bly i ammunition

Stockholm (JJ) Regeringen ställer fortsatt höga miljökrav på användandet av bly i ammunition, men ett totalförbud genomförs inte. Regeringen avser att sluta överenskommelser med jakt- och skytteorganisationer för att minska användandet av bly.

Förslaget till förändringen av reglerna innebär att det kommande totalförbudet för bly i ammunition som skulle träda ikraft från den 1 januari 2008 upphävs. De restriktioner för användning av blyhagel som idag finns kommer att kvarstå.
Det innebär att det kommer att vara förbjudet att använda ammunition med blyhagel vid jakt på våtmark. Förbud för användning vid jakt över öppet vatten inskränks till att gälla grunda delar av öppet vatten. Det kommer också, som tidigare, att vara förbjudet att använda blyhagel vid skytte med undantag för provskjutning, vid avläggande av jägarexamen och vid jaktstigskytte.  
– Bly i ammunition ska vara förbjudet där det är motiverat ur miljösynpunkt eller där det finns bra alternativ. Vi kommer att sluta överenskommelser med jakt- och skytteorganisationer för att ytterligare minska blyanvändningen. Genom att göra lokalt anpassade åtgärder kan det säkerställas att skjutbanor inte blir ett miljöproblem, varken på kort eller lång sikt, säger Elisabet Falemo, statssekreterare på Miljödepartementet.  
Sverige informerar nu EU och WTO om ändringarna av reglerna. Efter notifieringsprocessen kan regeringen fattas beslut om förordningsändringen.   Naturvårdsverket får meddela undantag från förbudet för internationellt sportskytte och för historiskt skytte.
De ändrade reglerna ställer också krav på att den som bedriver verksamhet vid skjutbana eller skjutfält ska vidta åtgärder så att bly i ammunition inte orsakar skada på eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser