Fortsatt handelsförbud med säl

Kungsbacka (JJ) Världshandelsorganisationen WTO har i sin högsta juridiska instans beslutat att EU:s förbud mot handel med sälprodukter inte strider mot världshandelsreglerna. Förbudet med import och handel med sälprodukter inom EU från 2010 kvarstår därför. WTO:s beslut är historiskt eftersom de utgår från djurens moraliska rättigheter.

I WTO:s beslut står det att förbudet ”är nödvändigt för att skydda den allmänna moralen”. Säljaktskonflikten har pågått under flera år och både djurrättsaktivister och Hollywoodkändisar har engagerat sig i frågan. Beslutet är historiskt. Det är första gången ett beslut tas av WTO som ser djurs moraliska rättigheter som ett handelshinder.

Framför allt är det Norge och Kanade som drabbas av handelsreglerna. De båda länderna är ledande när det gäller försäljning och export av sälskinn, sälolja och sälkött och de menar att de blir diskriminerade. Något som WTO inte håller med om eftersom Inuiter fortfarande har lov att sälja sälprodukter till EU.

För Sveriges del innebär WTO:s dom att Sverige inte heller får handla med säl, inte ens i begränsad skala. Detta rapporter Svenska Dagbladet.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser