Fortsatt handelsförbud med säl

Kungsbacka (JJ) Världshandelsorganisationen WTO har i sin högsta juridiska instans beslutat att EU:s förbud mot handel med sälprodukter inte strider mot världshandelsreglerna. Förbudet med import och handel med sälprodukter inom EU från 2010 kvarstår därför. WTO:s beslut är historiskt eftersom de utgår från djurens moraliska rättigheter.

I WTO:s beslut står det att förbudet ”är nödvändigt för att skydda den allmänna moralen”. Säljaktskonflikten har pågått under flera år och både djurrättsaktivister och Hollywoodkändisar har engagerat sig i frågan. Beslutet är historiskt. Det är första gången ett beslut tas av WTO som ser djurs moraliska rättigheter som ett handelshinder.

Framför allt är det Norge och Kanade som drabbas av handelsreglerna. De båda länderna är ledande när det gäller försäljning och export av sälskinn, sälolja och sälkött och de menar att de blir diskriminerade. Något som WTO inte håller med om eftersom Inuiter fortfarande har lov att sälja sälprodukter till EU.

För Sveriges del innebär WTO:s dom att Sverige inte heller får handla med säl, inte ens i begränsad skala. Detta rapporter Svenska Dagbladet.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser