Fortsatt gåsjakt vid Möllers mosse

Sjöbo (JJ) Länsstyrelsen i Skåne har gett tillstånd att fälla 20 gäss vid Möllers mosse. Jakten gäller både grågäss och vitkindade gäss. Länsstyrelsen rekommenderar att jakten sprids ut över tid och att det vid varje tillfälle görs ett övervägande om det behövs skjutas fler gäss.

Länsstyrelsen i Skåne har gett tillstånd att fälla 20 gäss vid Möllers mosse. (Foto:iStock)

Det var för några år sedan som kommunen första gången ansökte hos länsstyrelsen om att få skjuta av gäss vid mossen.

Bakgrunden är att fåglarna smutsar ner på gångarna runt vattnet och att de näst intill attackerat gående. När så beslut togs om att öppna upp miljön runt Möllers mosse och locka fler att flanera i området bestämdes också att minska antalet gäss. 2014 var första året som skyddsjakt genomfördes. Redan då konstaterades att den måste pågå under flera år för att nå resultat.

Ett krav är också att jakten genomförs i kombination med andra åtgärder. Det kan till exempel vara att det placeras ut fågelskrämmor eller fordon.

Förutom skyddsjakt ges fortsatt tillstånd att förstöra fåglarnas ägg. Men vid äggprickning måste minst ett ägg per rede lämnas orört.

Både Skånes ornitologiska förbund och Jägareförbundet har tillstyrkt kommunens begäran.

Jakten får bedrivas under mars månad och därefter i augusti. Den vitkindade gåsen får dock undanröjas fram till april.

Tillståndet gäller förutom vid Möllers mosse även kommunens vattenmagasin vid Sandbäcks industriområde, rapporterar Ystads Allehanda.

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser