Fortsatt björnjakt i Västerbotten

Umeå (JJ) Den 16 september blev den fjortonde och sist tillåtna björnen påskjuten i Sorsele nedanför odlingsgränsen i Västerbotten.

Björnen försvann efter skottet och man har inte lyckats hitta den. Jägare med hund har sökt i flera timmar utan att hitta blodspår eller andra tecken på att björnen skulle vara skadad.

Enligt Margareta Sjögren, jakthandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten innebär det att det åter är öppet att jaga nedanför odlingsgränsen.

Av länets 22 tilldelade björnar har 18 fällts. En återstår att skjuta nedanför odlingsgränsen och tre finns kvar på tilldelningen ovanför odlingsgränsen.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser