Fortfarande radioaktivitet kvar i vilt efter Tjernobyl

VÄSTERNORRLAND/JÄMTLAND(JJ). Fortfarande finns det radioaktivitet kvar i både vilt och svamp i Västernorrland och Jämtland. Detta trots att det har gått mer än 20 år sedan den allvarliga kärnkraftsolyckan inträffade i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen.

Det var år 1986 som olyckan inträffade och radioaktiva partiklar spreds då även till Sverige. 
Fortfarande i dag finns det radioaktiva ämnet cesium-137 kvar i både vilt och svamp här i Sverige. Ändå har alllmänhetens intresse minskat för att analysera.

SVT Mittnytt har undersökt vilka kommuner i Jämtland och Västernorrland som lämnar gratis ceciumanalys och funnit att läget är bäst i Västernorrland – där erbjuds gratis analys i alla kommuner utom i Timrå och Örsnköldsvik. Däremot är det ingen kommun i Jämtland som lämnar generella erbjudanden om gratis cesiumanalys. 

Forfrande är det många jaktlag som regelmässigt lämnar in köttprover för analys, däremot är det få prover från svamp lämnas in.
Enligt Livsmedelsverket sjunker  celsiumhalterna långsammare än förväntat. 
Det här rapporterar SVT Mittnytt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser