Första varningsskylten för vildsvin i Dalarnas län

DALARNA (JJ). Nu har Dalarnas län fått sin första varningsskylt för vildsvin. Den har satts upp på länsvägen i Halvargsgårdarna.

Rolf Karlsson, som bor i Koppslahyttan, säger till Dala-Demokraten att han flera gånger har sett vildsvin som uppehållet sig alldeles intill vägen.
– Trafiken är tät till till Romme Alpin så det är bra att en skylt kommer upp. En del djur är riktiga bjässar, säger han. 
I dag finns det uppskattningsvis 150 000 vildsvin i södra och mellersta Sverige.
Och i somras kunde det observeras flockar av vildsvin i trakterna runt Grängshammar. 

Rolf Karlsson misstänkter att det kan vara dessa djur som har flyttat sig mot Halvars och Sellnäs. 
– Ser man en älgskylt så lättar man på gasen. Jag hoppas bilisterna reagerar på samma sätt när de ser skylten med vildsvinet.

När Lena Olsson, vägingenjör på Vägverket Region Mitt, fick höra om problemen tog hon ett beslut om att det skulle sättas upp en skylt.
– Det är en försiktighetsåtgärd. Vägverket är restriktiva med viltskyltar men i Halvarsgårdarna är det befogat med tanke på trafiken.

Men skylten är tillfällig. Om vildsvinsflocken försvinner tas skylten ner.
– Den får sitta några veckor sen får vi se. Bilisterna måste känna att varningsskyltar är befogade annars tappar de respekten och ser dem inte.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser