Första överklagan på vargjaktbeslut inkommet

Stockholm (JJ) I och med Högsta Förvaltningsdomstolens avgörande är Naturvårdsverkets vargjaktbeslut överklagningsbart. I dag kom första överklagan in till myndigheten.

Skrivelsen i Jaktförordningen om att Naturvårdsverket är högsta prövningsinstans gäller inte längre. De fem beslut som Naturvårdsverket fattat kring vargjakt är därför alla överklagningsbara. Enligt Gunilla Ewing Skotnicka, chef för Sektionen Art- och områdesskydd på Naturvårdsverket har hittills en överklagan av deras beslut inkommit från en privatperson.

– Vi ska sätta oss ner och skriva en skrivelse som vi sedan ska skicka ut till alla berörda parter som överklagade länsstyrelsernas beslut där de får kännedom att de också kan överklaga våra beslut, säger hon.

Naturvårdsverkets beslut om att vargjakt kan äga rum kan överklagas i tre veckor från beslutandedag.

Maria Falkevik, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Värmland misstänker att de som tidigare överklagat kommer göra det igen.

– Än så länge gäller beslutet och vi fortsätter att arbeta men förbereder oss på båda möjligheterna, säger hon.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser