Första mårdhunden fångad i Norge!

I går fångades den första mårdhunden i Norge. Den är nu steriliserad och ska släppas under dagen försedd med en radiosändare.

Även i Norge är mårdhunden en ovälkommen viltart och man driver ett liknande mårdhundsprojekt som i Sverige.

För två år sedan kördes en mårdhund ihjäl och tre sköts i Hattfjälldal. Men nu har alltså den första mårdhunden fångats i fälla. Detta inträffade i Nord-Trøndelag, i Leka kommun.

– Vi har de sista åren fått in många rapporter om observationer av mårdhund, men har inte lyckats bekräfta iakttagelserna, säger Tore Solstad, regionansvarig i Statens Naturoppsyn för rovvilt i Nord-Trøndelag, till Norska radion.

Mårdhunden är nu steriliserad och ska släppas idag med radiosändare. Anledningen är att mårdhundar ofta uppträder parvis och strategin är nu att den märkta mårdhunden ska visa vägen till fler mårdhundar, som forskarna sedan kan avliva.

I Sverige finns redan ett 20-tal steriliserade och radiomärkta mårdhundar som nu ligger i vinteride. Så fort vintern släpper sitt grepp väntar forskarna att det återigen ska bli full aktivitet på mårdhundarna och de märkta djuren blir då ett viktigt verktyg i målsättningen att utrota arten i Sverige och även i Norge.

1 kommentar

  • jaha
    kan nån förklara varför mårdhunden ska utrotas men inte vargen, eftersom dom sprider samma sjukdommar?

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser