Första mårdhunden fångad i Norge!

I går fångades den första mårdhunden i Norge. Den är nu steriliserad och ska släppas under dagen försedd med en radiosändare.

Även i Norge är mårdhunden en ovälkommen viltart och man driver ett liknande mårdhundsprojekt som i Sverige.

För två år sedan kördes en mårdhund ihjäl och tre sköts i Hattfjälldal. Men nu har alltså den första mårdhunden fångats i fälla. Detta inträffade i Nord-Trøndelag, i Leka kommun.

– Vi har de sista åren fått in många rapporter om observationer av mårdhund, men har inte lyckats bekräfta iakttagelserna, säger Tore Solstad, regionansvarig i Statens Naturoppsyn för rovvilt i Nord-Trøndelag, till Norska radion.

Mårdhunden är nu steriliserad och ska släppas idag med radiosändare. Anledningen är att mårdhundar ofta uppträder parvis och strategin är nu att den märkta mårdhunden ska visa vägen till fler mårdhundar, som forskarna sedan kan avliva.

I Sverige finns redan ett 20-tal steriliserade och radiomärkta mårdhundar som nu ligger i vinteride. Så fort vintern släpper sitt grepp väntar forskarna att det återigen ska bli full aktivitet på mårdhundarna och de märkta djuren blir då ett viktigt verktyg i målsättningen att utrota arten i Sverige och även i Norge.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser